Verplichte aankoop laptop in college zet kwaad bloed bij ouders: “6 jaar lang 18 euro per maand, zonder overleg? Wij willen alternatieven”

De ouders willen gelijke kansen op school.
Karolien Coenen De ouders willen gelijke kansen op school.
Het Sint Franciscus College in Heusden-Zolder start in het nieuwe schooljaar met een laptopproject waarbij leerlingen een laptop moeten aanschaffen via een maandelijks afbetalingsplan. Het gaat om 18 euro per maand, verspreid over drie jaar. “Hier is nooit overleg geweest, en wij willen op zoek naar alternatieven”, klinkt het bij ongeruste ouders.  

Als het van de schooldirectie van SFC afhangt, wordt vanaf 1 september de laptop in de klas gebruikt, maar moeten de leerlingen ze wel zelf aankopen. Je eerste exemplaar koop je op het eerste middelbaar aan, maar op het vierde middelbaar wordt verwacht een nieuwe laptop aan te kopen wegens veroudering. Dat zal allemaal via een afbetalingsplan gebeuren. “Ons werd verteld dat het eigenlijk om zes jaar lang 18 euro per maand gaat”, zegt Bruno Dusoleil, één van ongeruste ouders. “We begrijpen niet waar dit idee plots vandaan komt, we staan voor voldongen feiten.”

Veel kansarme gezinnen

De ouders benadrukken dat ze niet tegen de laptop of digitalisering zijn, maar betreuren dat er nooit overleg werd gepleegd. “Samen kunnen we op zoek gaan naar alternatieven. Daarvoor dient een school- en ouderraad. Het is niet voor iedereen evident om dit bedrag op tafel te leggen. En wat met ouders die hier twee of zelfs drie kinderen hebben schoollopen? Twee laptops in zes jaar tijd is te zot voor woorden. Een zware verplichte kostprijs.”

Opvallend is dat volgens de ouders één op de vijf kinderen in de gemeente kansarm is. “Er hangt zelfs een banner aan de schoolpoort. De gewone schoolboeken verdwijnen trouwens niet, dus het gaat om een extra kost. En wat met diefstal? En waar gaan de leerlingen die laptops overdag in opbergen? Er was sprake van de aankoop van lockers, die we als ouders dus weer kunnen huren.”

Petitie

Volgens de ouders mogen de leerkrachten zélf kiezen hoe ze het gebruik van de laptop in de les willen hanteren. “De kans bestaat dat ze dus weinig gebruikt worden. We kunnen ons wel vinden in een schoolreserve van laptops om zieke leerlingen thuis of op school individueel bij te werken.”

De ouders - die naar eigen zeggen verschillende keren een gesprek vroegen - willen het project herroepen en rond de tafel zitten. “Daarom loopt onze petitie, die zondag al door meer dan 100 ouders was ondertekend.”

Beste voorwaarden

Bij de directie betreuren ze de bezorgdheid. “We gaan inderdaad vanaf september met laptops werken, maar enkel het eerste en vierde jaar moeten hier instappen”, zegt directeur Marc Smeyers. “Het is inderdaad verplicht, maar anderzijds krijgen de leerlingen een zeer degelijke laptop aan een goede prijs met héél wat goede voorwaarden. Zo vind je er geen in de winkel.” Gezinnen die het minder breed hebben, kunnen beroep doen op een korting. Over het pedagogische deel en op welke wijze de school exact met de laptop zal werken, wilde de directie meegeven. 

https://petitie.be/petitie/oproep-alternatief-voor-laptopproject-van-het-sfc
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Richie Thorne

  Gaan ze daar dan zware software opdraaien? Zijn die kinderen dan bezig met het berekenen van klimaatmodellen ofzo? Komaan een beetje goodwill he, een laptop en een sponsordeal moet kunnen vanaf 150 euro, dat zijn laptops met 4 cores, 4 gig ram, ssd kaart (128),en office voor studenten. Ga je naar 300 euro, zit je al met toestellen die gemakkelijk 6 jaar aankunnen, waar ze die 600 euro vandaan halen, en dan willen ze nog eens geld voor lockers. Te gek voor woorden.

 • sven raets

  Dit komt neer op zo’n €1200 er zijn ook al goede laptops voor rond de €600

 • Guido Claes

  in hoeveel gezinnen hebben ze tegenwoordig GEEN laptop of tablet voor elk kind. Als je dan de kans krijgt via de school is dat toch mooi meegenomen. Waar ze hun allemaal druk om maken. Minder papier en boeken is toch ook weer milieuvriendelijker of niet. De studenten gaan toch betogen voor het klimaat.

 • Henri Troyat

  Die ganse digitalisering van het onderwijs is een grote dikke grap. Leer ze een office-pakket gebruiken in een verplicht vak 'Dactylo' voor iedereen. Didactisch materiaal kan best geprojecteerd worden op een klassiek scherm, heb je geen duur digitaal bord voor nodig. Klassiek bord waar leerlingen echt nog kunnen op schrijven is veel leerrijker. Programma's en informaticagebruik in technische afdelingen (machinebesturing) is natuurlijk wel aanbevolen. De rest is windowdressing.

 • ivan DEJONGHE

  is toch simpel elke leerling een 1 gb externe harde schijf laten kopen prijs 65 € de scholen de laptops ieder kan op gelijk welke laptop werken op hun eigen harde schijf