Letterlijk alles kan gebeuren

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN HEUSDEN-ZOLDER

Burgemeester Mario Borremans van Heusden-Zolder.
Mine Dalemans Burgemeester Mario Borremans van Heusden-Zolder.
Eén van de meest onvoorspelbare gemeenten is Heusden-Zolder. Hier kan letterlijk alles gebeuren. De afgelopen zes jaar scheurden partijen zich, duiken nieuwe lijsttrekkers op en blijven stemmenkanonnen weg.

Met partijen als Voluit Heusden-Zolder, en GOED Heusden-Zolder wordt het er qua naamkeuze niet veel duidelijker op. Sp.a, CD&V-Groen en N-VA willen in elk geval allen meebesturen. Wat wél vastligt is dat huidige burgemeester Mario Borremans (GOED HZ) de kaarten gaat proberen uitdelen. De man scheurde zich eerder af van de N-VA. Hij haalde in 2012 een pak stemmen, en wil dat ook nu weer doen. Een voorakkoord met andere partijen zou er voorlopig niet zijn, maar gesprekken zijn al volop gaande.

Cité herwaarderen

Of iemand anders in staat is om de gemeente te leiden, en op eigen houtje een meerderheid durft vormen met andere partijen is de vraag. Sp.a durft uitpakken met plannen als een nieuwe zwembad voor de gemeente. Terwijl CD&V-Groen vooral meer winkels wil lokken naar de multiculturele straat. Blijkt dat de panden er veelal te klein zijn voor degelijke ketens aan te trekken, waardoor gokkantoortjes uit de grond schieten. 

Borremans vindt dat er nieuw leven moet geblazen worden in de cité. Tegelijk in de luwte speelt het everzwijnenprobleem aan Lindeman. Een dossier met veel overlast, maar weinig slagkracht vanuit de gemeente. Wie durft een vuist maken tegen Natuur en Bos, en druk uitoefenen om de jacht te verhogen? 

De partijen doorgelicht

CD&V-Groen: 

Isabelle Thielemans trekt de lijst van CD&V-Groen. Vlaams parlementslid en vaste waarde Sonja Claes duwt de lijst. Kristof was en Annette Palmers vullen de top drie aan.

GOED Heusden-Zolder: 

Huidig burgemeester Mario Borremans trekt de lijst. Lode Schops speelt de rol van lijstduwer.

sp.a: 

Lijsttrekker is Eddy Pools. Twee en drie zijn ingevuld door Ineke Vlaminck en Engin Ozdemir. Ex-Fordarbeider Rudi Coomans en Danny Utens duwen de lijst.

N-VA: 

Hans Zegers is de nieuwe lijsttrekker van N-VA en werkt bij het kabinet van Vlaams minister Weyts. Boegbeeld Herwig Hermans krijgt plaats drie. Ann Leyssens staat op twee.

Voluit H-Z: 

Lijsttrekker is Elke Gijbels. Op nummer twee staat Patrick Schroyen. Marc Swevers duwt de lijst.

Vlaams Belang: 

Jan Jans trekt de lijst van de partij. Anny Jaspers volgt met Tony Lespoix in de top drie. Lijstduwer is Lode Cools.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.