Geschorste diaken riskeert 2 jaar cel voor seksueel misbruik twee leerlingen

De geschorste diaken J.J. riskeert een celstraf van 2 jaar.
Karolien Coenen De geschorste diaken J.J. riskeert een celstraf van 2 jaar.
Het openbaar ministerie heeft een celstraf van 2 jaar gevorderd voor een voormalige diaken J.J. (58) uit Heusden-Zolder die minstens twee minderjarige personen zou hebben aangerand. De man maakte op zijn 55ste de switch van schooldirecteur naar diaken. Dat nieuws zette de slachtoffers aan tot het indienen van een klacht. De zaak werd achter gesloten deuren behandeld.

J.J. leek altijd een voorbeeldfiguur te zijn voor zijn medemens. Hij was lange tijd directeur van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder en werd later coördinerend directeur van de overkoepelende scholengroep De Heide, maar hij deed veel meer dan dat. Zo was hij actief voor straatkinderen in de Filipijnen en was hij voorzitter bij de Zelfmoordlijn. Over zijn relationeel verleden liet hij verstaan dat hij had geleerd dat lange relaties niet aan hem waren besteed.

Het was destijds een reportage van TV Limburg die hem heeft genekt. De lokale zender maakte een sfeerreportage over de overstap van de directeur. In december 2015 zou hij immers diaken worden. “In de reportage kwam ook het interieur van de man in beeld. Twee slachtoffers, vrouwen die op het moment van de feiten minderjarig waren, herkenden bepaalde zaken en dat maakte hevige emoties los”, vertelde meester Tom Van Overbeke, raadsman van de burgerlijke partijen, in de aanloop naar de zaak.

“Niet laten passeren”

De vrouwen zouden rond 2001 à 2002 slachtoffer zijn geweest van J.J., die graag zijn macht gebruikte en mogelijk ook misbruikte. “De vrouwen realiseerden zich wat er gebeurd is en besloten dat ze dit niet zomaar wilden laten passeren. Ze hebben zich aangemeld bij het meldpunt voor seksueel misbruik binnen de kerk”, klonk het bij Van Overbeke. Dat leidde uiteindelijk tot een klacht met burgerlijke partijstelling. De zaak werd in maart 2019 ingeleid en zou in december behandeld worden. Toen werd de behandeling uitgesteld. Vrijdagmiddag werd ze achter gesloten deuren dan toch behandeld. De twee slachtoffers stonden op hun privacy en vroegen zelf voor deze maatregel. Het zou vandaag goed met hen gaan, al zorgt de zaak natuurlijk wel voor de nodige emoties. Ook de beklaagde was in persoon aanwezig.

Geen terugkeer als geestelijke

Toen de zaak aan het licht werd gebracht, heeft het bisdom snel gereageerd. Justitie werd meteen ingelicht over de zaak en de diaken werd geschorst. Zijn priesterwijding is er nooit gekomen. Die stond in de zomer van 2016 op de agenda. Ook vandaag is hij nog steeds ontheven uit zijn pastorale taken. Het is vrijwel uitgesloten dat hij terugkeert als geestelijke. De school waar hij actief was, volgt ook de voorgeschreven procedure en stelde zich eveneens burgerlijke partij.

Het vonnis volgt op 14 februari.