Einde soap rond Centraal Magazijn?

PLANNEN BRUNO BUYSE VALLEN IN HET WATER NA FAILLISSEMENT

Een schets van hoe het Centraal Magazijn er had uitgezien in de plannen van Bruno Buyse.
Foto Kos Een schets van hoe het Centraal Magazijn er had uitgezien in de plannen van Bruno Buyse.
De Leuvense rechtbank van koophandel heeft de vennootschap Immofamco failliet verklaard. Daarmee komt een einde aan de plannen van eigenaar Bruno Buyse om het Centraal Magazijn te herbestemmen. Het N-VA-gemeenteraadslid in Heusden-Zolder maakte het nieuws gisteren zelf bekend.

Het Centraal Magazijn ligt op industrieterrein De Schacht en was eigendom van vennootschap Immofamco. Het was het laatste gebouw op de mijnsite dat nog een herbestemming moest krijgen. Buyse plande er 70 lofts, 700 kubieke meter kantoorruimte en 5.400 vierkante meter winkelruimte. Het schepencollege wilde eerder al geen vergunning geven voor het project, maar werd vorige zomer teruggefloten door de provincie. Het college ging daarop in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Zowat alle adviezen waren immers negatief. Op een industrieterrein konden volgens het college geen winkels van 5.000 vierkante meter. De (mede)projectontwikkelaar sprak daarop van een vertraging van minstens vijf jaar.

"Politieke afrekening"

Buyse reageerde gisteren erg aangeslagen en spreekt van een 'politieke afrekening': "Het is erg jammer. Er gaan honderd arbeidsplaatsen verloren en jaren renovatiewerken, die vooral uitgevoerd zouden worden door lokale, Limburgse aannemers. Het beroep dat de gemeente instelde, kon heel wat vertraging meebrengen en veel uitstel geven de banken niet. Daardoor zat er niets anders op dan de boeken neer te leggen. De verkoopsovereenkomsten waren nochtans al voor de helft rond."

"Gemeente is grote verliezer"

Bij het faillissement zelf gaan geen jobs verloren. "De grote verliezer is de gemeente zelf", vindt Buyse. "Jaarlijks had men 60.000 tot 70.000 euro onroerende voorheffing kunnen incasseren. Het totale project was goed voor 20 miljoen euro. Het is nu aan de curator om uit te maken wat er moet gebeuren: een verkoop zonder garanties of rechtszekerheid geven aan de kopers, waarbij vergunningen onherroepelijk worden toegekend." Buyse bevestigt dat het afspringen voor hem zware consequenties heeft op financieel vlak.


Schepen van Ruimtelijke Ordening Lode Schops (Goed) ontkent dat het gaat om een politieke afrekening: "Buyse heeft een vergunning aangevraagd voor iets wat niet kan: winkels inplanten op een industrieterrein. Hij is misschien al twintig jaar eigenaar van het gebouw en was veel beter vroeger gestart met het project. Vaak genoeg hebben we hem aangeraden een andere bestemming te zoeken. Het bovenste deel was trouwens vergund voor woningen en ook kantoren bouwen kon. Wat er nu gaat gebeuren, weet ik niet. Misschien gaat de bank nu wel beslag leggen op het gebouw."

"Arbeidsplaatsen verloren"

Sonja Claes (CD&V/Plus) vermoedt wel een afrekening: "Het is Buyse onmogelijk gemaakt om zijn project te realiseren. Ik verwacht dat het nog tien jaar gaat duren voor er een oplossing uit de bus komt. Jammer, want alle andere gebouwen zijn wel gerenoveerd. En dat er veel arbeidsplaatsen verloren gaan met een dergelijk groot project, is duidelijk."