Blog volgt zieke 'SuperTuur' (7)

KLASGENOOTJES EN FAMILIE: IEDEREEN OP DE HOOGTE VAN STRIJD TEGEN TUMOR

'SuperTuur' is erg trots op 'zijn' blog.
Repro Borgerhoff 'SuperTuur' is erg trots op 'zijn' blog.
Waar de meeste ouders de ziekte van hun kind zoveel mogelijk binnenkamers willen houden, pakken de mama en papa van Tuur Buyvoets (7) uit met een wel heel opvallend initiatief. Via een blog houden ze dagelijks wie het maar wil op de hoogte van zijn strijd tegen een hersentumor.

Wat midden februari begon met een simpele post met wat foto's van een goedlachse Tuur Buyvoets (7) uit Heusden-Zolder groeide de voorbije weken uit een klein sociaal media-fenomeen. Via 'SuperTuur' brengen ouders Annemie Baeten (32) en Ben Buyvoets (32) een opvallend open verslag uit van de strijd die hun zoon levert tegen een hersentumor. "Ik schreef al langer wat dingen op voor mezelf rond Tuurs toestand", zegt mama Annemie. "De voorbije maanden zagen we hem dan ook om onduidelijke redenen achteruitgaan. Maar ja: we hadden problemen met de bouw van ons huis, er was de gezinsuitbreiding met broertje Ties (5 maanden), naar het eerste leerjaar. Toen de situatie ernstiger werd, vreesde men voor een ernstige stofwisselingsziekte. Een arts stuurde ons echter toch nog naar het UZ Leuven en daar kregen we plots te horen dat Tuur al lange tijd met een hersentumor leefde. Een flinke klap."

Mama Annemie, papa Ben, Tuur, zus Fien en kleine broertje Ties.
Repro Borgerhoff Mama Annemie, papa Ben, Tuur, zus Fien en kleine broertje Ties.

Meeleven

Meteen werd een operatie gepland die de druk op Tuurs jonge hersenen moest verlichten, met succes. Via de ene na de andere update kon de buitenwereld alles in het ziekenhuis volgen. "Want we merkten dat veel mensen met ons meeleefden", zegt vader Ben. "Iedereen wou weten hoe het ging, dus kregen we de ene telefoon na de andere. Ook aan de schoolpoort wanneer onze dochter Fien (5) gingen afzetten, wou iedereen meteen weten hoe het ging. Niet iedereen durft die vragen uitspreken of er verder over te praten. Dankzij deze blog kan iedereen op zijn persoonlijke manier dat volgen. We krijgen nu gewoon een opgestoken duim van mensen en te horen dat ze het volgen. Zelfs in de klas van Tuur zijn ze ermee aan de slag gegaan. Zo maken ze zijn ziekte bespreekbaar en kunnen vriendjes hem een persoonlijke boodschap sturen. Ook voor ons is dit een handig hulpmiddel. Nu schrijven we alles in een half uurtje van ons af en hebben we meer tijd voor onze kinderen."


Het gezin gaat in de tekstjes ook weinig uit de weg. "Eerst wilden we geen ziekenhuisfoto's plaatsen maar toen bedachten we: dit hoort er nu eenmaal bij. Soms geef ik ook mijn eigen emoties mee ja. Dat helpt een en ander een plaats te geven", zegt Annemie. Volgens haar man helpt het ook hen als koppel. "In zijn periode leef je toch wat naast elkaar door. We wisselen de ziekenhuisbezoeken af en door samen aan een blogpost te werken, krijg je een moment om samen te bezinnen."


Bedoeling is dat ze er nu mee doorgaan tot Tuur weer beter is. "Maar ondertussen blijkt de tumor goedaardig, dus we leven op goede hoop." Wie Tuurs strijd wil volgen, kan dat via http://supertuur.blogspot.be.