"Andere oplossingen in plaats van moord"

VIJFTIEN JAAR CEL VOOR MOORD IN CAFÉ LAS VEGAS

In dit café vonden de feiten plaats.
Xavier Lenaers In dit café vonden de feiten plaats.
De 55-jarige Kenan T. uit Heusden-Zolder vliegt voor vijftien jaar achter de tralies voor de moord op de 38-jarige Ersin Caliskan. Op 17 mei 2014 schoot Kenan in zijn café Las Vegas in Hasselt het slachtoffer vanop korte afstand dood.

Kenan was in zijn leven al slachtoffer geweest van een carjacking door drie Tsjetsjeense mannen en had ook al een nare ervaring met Caliskan achter de rug. Op 2 november 2013 bedreigde die hem samen met drie bonkige kerels in zijn café. Eén van hen was zelfs een notoir kickbokser. Ze vroegen 40.000 in ruil voor de bescherming van het café, maar dropen uiteindelijk af. "De man hield een posttraumatische stressstoornis over aan deze gebeurtenis", onderstreepte zijn advocaat Steve Geerdens.

Beklaagde Kenan T.
Birger Vandael Beklaagde Kenan T.

In paniek

De tweede keer dat Caliskan op bezoek kwam bij Kenan was meteen ook de laatste keer. Kenan geraakte volledig in paniek, belde tot zes keer toe met de politie en toen die niet opnam, ging hij in een soort trance naar de kelder. Hij laadde er zijn geweer, kwam naar boven en toen hij meende dat Caliskan zelf ook een wapen op zak had, opende hij de deur naar de tussenruimte en nam hij het slachtoffer onder vuur. Op 3,5 seconden tijd loste hij elf schoten.


Achteraf bleek dat Caliskan die middag niet gewapend was. Tussendoor had Kenan wel de bewakingscamera's uitgeschakeld. Naar eigen zeggen omdat hij niet wou dat zijn partner en drie kinderen achteraf zouden kunnen zien hoe hij aan zijn einde zou komen.


De behandeling van de rechtszaak werd door advocaat Geerdens beschreven als die van de ultieme 'good guy' versus de 'bad guy'. Hij benadrukte dat zijn cliënt van Turkse afkomst een goede reputatie had. Hij had drie zaken in Hasselt: een kebabzaak, café Las Vegas en een kantoor voor sportweddenschappen.

Drankprobleem

Twee van die zaken gingen failliet door de gebeurtenissen op 17 mei. Het slachtoffer Caliskan stond dan weer bekend voor zijn- drankprobleem. In zijn bloed werden effectief sporen van cannabis, cocaïne, alcohol en medicatie gevonden. Bovendien stond hij in het milieu bekend als 'vuurwapengevaarlijk'.


Aanvankelijk vroeg het openbaar ministerie een celstraf van 21 jaar. Geerdens was verbolgen over deze straf en wees op de onweerstaanbare drang bij de beklaagde of ten minste de uitlokking door het slachtoffer. "Wie mist het slachtoffer zelfs? Blijkbaar niemand, want er is geen burgerlijke partij", verklaarde hij tijdens de rechtszaak. "Ik hoop dat mijn cliënt op zijn minst niet terug moet naar de gevangenis. Hij hoort thuis bij vrouw en kinderen en gaat binnenkort een kebabzaak in Heusden-Zolder openen."

Geen doodslag

De rechtbank bleef van oordeel dat het om moord ging en niet om doodslag. Het feit dat hij de camerabeelden uitschakelde is een eerste indicatie hiervoor. Bovendien vindt de rechtbank dat er voldoende tijd was tussen het voornemen om de moord te plegen en de uitvoering ervan. "De beslissing kan dan ook als weloverwogen en voorafgaandelijk gepland worden beschouwd", klinkt het in het dossier.


Volgens het onderzoek waren er ook geen aanwijzingen om te vermoeden dat Caliskan zich agressief ten opzichte van beklaagde had opgesteld of dat hij gewapend of vergezeld door kompanen zou zijn geweest. Zoals ook tijdens de behandeling van de zaak al aangegeven, waren er volgens de rechtbank andere manieren om de bedreiging aan te pakken. "De beklaagde had blijvend de politie kunnen bellen of naar buiten kunnen vluchten", stelde de procureur begin deze maand. Van een onweerstaanbare drang is dus geen sprake.


Naast de celstraf van vijftien jaar wordt Kenan tien jaar uit de rechten ontzet. Hij draait ook op voor de kosten van de publieke vordering, goed voor 19.845,36 euro. Zijn onmiddellijke aanhouding werd niet bevolen.