Vredestadion krijgt multifunctionele piste

OUD WIELERPARELTJE WORDT IN ERE HERSTELD

Schepen Stefaan Lauwaert belooft dat alle werken klaar zullen zijn bij de start van het voetbalseizoen 2017-2018.
Frank Eeckhout Schepen Stefaan Lauwaert belooft dat alle werken klaar zullen zijn bij de start van het voetbalseizoen 2017-2018.
De kogel is door de kerk: er komt opnieuw een wielerpiste rond het voetbalveld in de Pastorijstraat in Borsbeke. "Eigenlijk wordt het een multifunctionele piste", corrigeert schepen van Sport Stefaan Lauwaert. "Ze moet ook geschikt zijn om rondjes te lopen, te skeeleren of te rolschaatsen. Daarnaast wordt ook het afwateringssysteem onder het A-terrein vernieuwd en komt er een kunstgrasveld op het B-terrein.

Het idee om opnieuw een wielerpiste aan te leggen in het Vredestadion, waar derdeprovincialer KVC De Toekomst Borsbeke zijn thuishaven heeft, leeft al jaren in Herzele. Vooral burgemeester Johan Van Tittelboom (Open Vld) heeft er altijd van gedroomd om de oude traditie in ere te herstellen. "Na de Tweede Wereldoorlog tot eind de jaren vijftig werden hier vaak heroïsche wedstrijden gereden. Wij profileren ons graag als wielergemeente en zo'n piste is daarvoor een extra troef", meent Van Tittelboom.

In de jaren vijftig werden heel wat heroïsche wedstrijden gereden op de wielerpiste in Borsbeke.
Foto De Hellebaard/repro Frank Eeckhout In de jaren vijftig werden heel wat heroïsche wedstrijden gereden op de wielerpiste in Borsbeke.

Multifunctioneel

Toch wordt het geen piste die exclusief voor wielrenners bestemd is. "Het moet een multifunctionele piste worden waar heel wat sporten op beoefend kunnen worden. Die piste wordt zes meter breed en 400 meter lang, heeft lichtoplopende bochten en wordt aangelegd in een zachte asfalt. De piste krijgt een puur recreatief karakter, wedstrijden zullen er dus niet georganiseerd worden. Scholen en verenigingen kunnen er gebruik van maken en de politie kan er in de toekomst haar fietslessen organiseren. Half 2017 moet de piste klaar zijn voor gebruik en aan de hand van een uurrooster wordt er dan een schema opgesteld wanneer welke sport er beoefend kan worden", legt schepen Stefaan Lauwaert (N-VA) uit.


Maar dat is niet de enige investering die het gemeentebestuur voor ogen heeft met de site. "We hebben een overeenkomst met de eigenaar van het B-terrein om het veld aan te kopen. De accomodatie laat de voetbalclub ons dan weer over voor een symbolische euro. In ruil leggen wij daar een kunstgrasveld en een nieuwe afwatering aan. Het veld is immers heel onderhevig aan regenweer waardoor het terrein in de winter amper gebruikt kan worden. Op die manier geven we de jeugd een kans om zowel bij mooi als bij slecht weer hun hobby uit te oefenen. Ook hier bieden we scholen, verenigingen en eventueel andere clubs de mogelijkheid om gebruik te maken van het kunstgrasveld al krijgt KVC De Toekomst Borsbeke wel steeds voorrang bij het opmaken van een uurrooster", zegt Lauwaert.

Prijskaartje

Aan dat alles hangt uiteraard ook een hoog prijskaartje. "Voor de piste ramen we de kosten op 400.000 euro en voor het kunstgrasveld rekenen we 350.000 euro. Verder bekijken we of we iets kunnen doen aan de verlichting zodat zowel de piste als het kunstgrasveld ook 's avonds gebruikt kunnen worden", besluit de schepen.