Slechts zeven moedige marktkramers trotseren sneeuw

Huib reed 115 kilometer om in Herzele te geraken.
Frank Eeckhout Huib reed 115 kilometer om in Herzele te geraken.
Slechts 7 van 42 vaste marktkramers trotseerden woensdagmorgen de sneeuw om met hun kraam af te zakken naar Herzele. Eén van hen komt uit Yrseke. “Dat is zo'n 115 kilometer hier vandaan. Ik ben het kraam gaan ophalen in Wetteren om hier mijn plaatsje in te nemen", zegt visboer Huib.

Een kippenkraam, een beenhouwer en een bakker, een foodtruck, een viskraam en twee marktkramers met groenten en fruit, meer vonden enkele marktgangers niet deze voormiddag op de Groenlaan in Herzele. Veel verkoop was er dan ook niet. “Gelukkig is mijn concurrent met verlof, want anders stonden hier twee viskramen en verkocht ik nog minder. Ik heb nu al geen stuiver verdiend", zegt Huib.

Deborah heeft geen spijt van haar komst naar de markt, ondanks de slechte verkoop.
Frank Eeckhout Deborah heeft geen spijt van haar komst naar de markt, ondanks de slechte verkoop.

Een vijftigtal meter verderop staat groenten- en fruitverkoopster Deborah uit Evergem. “Wij zijn om 5.30 uur vertrokken en het sneeuwde licht. Toch hebben we niet getwijfeld om aan te zetten, want onze klanten rekenen op ons. Maar veel hebben we eigenlijk niet verkocht", vertelt de vrouw. Bij haar overburen klinkt hetzelfde geluid. Benny en Marleen uit Aalst verkopen vlees en charcuterie. “Wij hebben wel spijt dat we gekomen zijn, want we hebben amper iets verkocht", zegt Marleen.

Benny en Marleen houden er de moed in, al waren ze liever thuisgebleven.
Frank Eeckhout Benny en Marleen houden er de moed in, al waren ze liever thuisgebleven.

Ook voor marktleidster Dominique was het een hele uitdaging om tijdig op de Groenlaan te geraken. “Ik heb de wagen laten staan en ben te voet gekomen", zegt ze. Schepen van Markten Benjamin Rogiers looft de marktkramers die ondanks de winterse omstandigheden, present waren. “Het is natuurlijk niet fijn dat er amper klanten zijn. Anderzijds is het voor de marktgangers ook niet leuk dat de marktkramers thuis blijven. Het is de tweede week op rij dat onze markt te lijden heeft onder de sneeuwval. Dat is voor iedereen vervelend", aldus Rogiers.

Amper zeven kramen op de wekelijkse markt in Herzele.
Frank Eeckhout Amper zeven kramen op de wekelijkse markt in Herzele.
Amper zeven kramen op de wekelijkse markt in Herzele.
Frank Eeckhout Amper zeven kramen op de wekelijkse markt in Herzele.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.