Serviceflats komen OCMW duur te staan

LEEGSTAANDE APPARTEMENTEN KOSTEN JAARLIJKS 87.000 EURO

Volgens Dirk Van Melkebeke moet het OCMW jaarlijks 87.000 euro betalen aan eigenaar nv Zilverberg als het de negen leegstaande serviceflats niet kan verhuren.
Foto FEL Volgens Dirk Van Melkebeke moet het OCMW jaarlijks 87.000 euro betalen aan eigenaar nv Zilverberg als het de negen leegstaande serviceflats niet kan verhuren.
Het OCMW van Herzele moet vanaf deze maand 795 euro huurgarantie betalen voor negen leegstaande serviceflats. "Dat komt neer op 7.155 euro per maand. Dat is weggesmeten geld waar de belastingbetaler voor mag opdraaien", foetert OCMW-raadslid Dirk Van Melkebeke (sp.a).

Het OCMW van Herzele krijgt zijn nieuwe serviceflats niet aan de straatstenen kwijt. Van de 24 serviceflats op de OCMW-site zijn er nog maar vijftien verhuurd. Het eerste jaar neemt eigenaar nv Zilvertorens de huur van de leegstaande serviceflats voor zijn rekening, maar sinds 1 mei zal het OCMW van Herzele daar voor opdraaien. Om de flats sneller verhuurd te krijgen - en dus niet met een financiële kater opgezadeld te zitten - besloot OCMW-voorzitter Rita Vandenoostende (Open Vld) een tijdje geleden al om de kostprijs voor zorgverleningte laten zakken van negen naar zes euro. Daardoor zou een huurder al honderd euro per maand minder moeten betalen. Dat heeft voorlopig echter weining zoden aan de dijk gebracht.

Rampscenario

"De huurprijs ligt momenteel op 36,75 euro per dag of 1.102 euro per maand. In deze prijs is verzorging noch voeding inbegrepen. Dat is gewoon te hoog als je weet dat een gemiddeld pensioen in Vlaanderen maar 1.250 euro bedraagt. Wij hebben van in het begin gewaarschuwd voor dit rampscenario. Daarom hebben we de overeenkomst met nv Zilvertorens ook niet goedgekeurd. Op de private markt vind je serviceflats tegen een beduidend lagere huurprijs. De overeenkomst met nv Zilvertorens moet dan ook herbekeken worden om de financiële aderlating voor het OCMW en voor de Herzeelse belastingbetaler ongedaan te maken. As de negen serviceflats onverhuurd blijven, zal het OCMW jaarlijks 87.000 euro moeten betalen aan Zilvertorens", becijfert raadslid Van Melkebeke.


Volgens OCMW-voorzitter Rita Vandenoostende ligt de reden voor de moeilijke verhuur bij de vertragingen die de bouw heeft opgelopen. "De vertraging door archeologische vondsten heeft ons parten gespeeld. Daardoor was de bouw van tientallen serviceflats op de private markt eerder klaar dan die van ons, waardoor we potentiële huurders zijn kwijtgespeeld", meent Vandenoostende.