Pop-up zomerbar en afgeschafte terrasbelasting moeten horeca nieuw leven inblazen

Schepen van Lokale Economie Heidi Knop.
Frank Eeckhout Schepen van Lokale Economie Heidi Knop.
Een pop-up zomerbar in en rond het Schepenhuis en het schrappen van de belasting op terrassen moeten de Horeca in Herzele nieuw leven inblazen. “Het schrappen van de belasting op terrassen moet de uitbaters wat ademruimte geven en de pop-up zomerbar moet extra volk naar ons centrum lokken", zegt schepen van Lokale Economie Heidi Knop (Open Vld).

Bruisend kan je het centrum van Herzele bezwaarlijk noemen. Daarvoor zijn er te weinig horecazaken op de Groenlaan. Nochtans is de Herzelenaar een levensgenieter want telkens er iets te doen is in het centrum, kan je er op de koppen lopen. Het gemeentebestuur probeerde in de vorige legislatuur nochtans al meer leven in de brouwerij te brengen door een huurder voor het Hof van Weenen te zoeken. Elke interesse voor het gekende horecapand ketste echter af op de hoge huurprijs van de eigenaars. Met een nieuw horecaplan hoopt schepen Heidi Knop het centrum deze zomer alvast een nieuwe relance te geven.

“Omdat de toeristische dienst op 2 mei verhuist van het Schepenhuis naar de Wattenfabriek, gingen we op zoek naar een nieuwe bestemming voor het Schepenhuis. Een pop-up zomerbar leek ons wel iets. Van juni tot september moet de zomerbar in en rond het Schepenhuis het kloppend hart van onze gemeente worden. Met de zomerbar willen we volk naar ons centrum lokken, dat anders thuis in de zetel blijft zitten. Concurrentie voor de bestaande horecazaken gaat dat zeker niet worden. Integendeel, bij valavond als de temperaturen wat zakken, trekken die mensen misschien nog elders heen om een afsluitertje te drinken of om iets te eten. De bar is enkel op zaterdag en zondag en één keer per maand op vrijdag open, telkens tot 22 uur. Het is ook niet de bedoeling om daar ’s avonds optredens of fuiven te organiseren. Op die manier wordt ook de overlast beperkt", zegt schepen Heidi Knop. 

Om de bestaande horecazaken wat extra ademruimte geven, besliste de gemeenteraad om de taksen op terrassen af ter schaffen. “Die bedroegen 10 euro per vierkanter meter. Geen grote kost, maar alle beetjes helpen. Het is een geste die we doen naar onze horecazaken", geeft Knop nog mee.

Filip De Bodt van oppositiepartij LEEF! stelt zich wel enkele vragen bij het inrichten van een zomerbar. “Een mooie poging om leven te brengen in het centrum van de gemeente of oneerlijke concurrentie? Wat vinden jullie daarvan", bevraagt hij de Herzelaar via Facebook. De reacties op zijn post zijn grotendeels positief. “Goed initiatief. Zo kunnen we eens genieten van een leuke zomerbar in Herzele in plaats van steeds de auto te moeten nemen om er één te vinden", is één van de reacties. “Een beetje sfeer en gezelligheid zal ons prachtige Herzele deugd doen", schrijft een andere inwoner. Filip De Bodt heeft de boodschap begrepen. “Heel wat mensen vinden een extra horecazaak of zomerterras een goed initiatief. Ik ben zeker akkoord met de redenering dat méér activiteit ook voor andere horecazaken en voor het centrum in het algemeen een aanwinst kan zijn. Belangrijke voorwaarde blijft dat iedereen op gelijke manier behandeld wordt en dat er een normale huurvergoeding betaald wordt aan de gemeente", concludeert De Bodt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.