Peuters Kersentuin leggen eerste stenen van nieuwe vleugel: “Uitbreiding komt geen dag te vroeg”

Werken klaar tegen 1 september, ook hoofdgebouw wordt aangepakt

De peutertjes mochten de eerste stenen leggen.
Frank Eeckhout De peutertjes mochten de eerste stenen leggen.
Enkele peuters mochten vrijdag de eerste steen leggen van de nieuwe vleugel van gemeentelijke basisschool De Kersentuin in Herzele. “Onze school is de voorbije acht jaar met 35 procent gegroeid. De uitbreiding komt dan ook geen dag te vroeg", zegt directeur Els De Durpel.

Tien jaar geleden al liet de toenmalige schooldirecteur optekenen dat een uitbreiding van de Kersentuin stilaan hoogdringend werd. In 2016 volgde de afbraak van een stalen constructie, maar het duurde tot vrijdag voor de eerste steen gelegd kon worden. “Eindelijk zijn de bouwwerken gestart”, zei schepen van Onderwijs Benjamin Rogiers (Open Vld) in zijn speech. “Vandaag staan we hier om de eerste van vele stenen te bouwen. Naast de voorziene uitbreiding wordt ook het hoofdgebouw grondig onder handen genomen. Dat is ondertussen al meer dan 60 jaar oud en voldoet niet meer aan de onderwijsnoden van deze tijd. In tijden van klimaatneutraal bouwen zien we in ons hoofdgebouw de warmte haast letterlijk door de niet-geïsoleerde daken naar buiten vliegen. De toiletten nodigen uit om er voorbij te stappen en er is geen plaats voor zorg, laat staan voor diverse levensbeschouwingen. Uitbreiden én renoveren is dus broodnodig", zegt schepen Rogiers. 

Tien maanden 

Het onderwijs van vandaag stelt heel wat andere eisen dan 50 jaar geleden. En in de huidige schoolgebouwen is het moeilijk om aan deze eisen te voldoen. “Niet alleen op didactisch en pedagogisch vlak, maar ook op het vlak van infrastructuur. Op 1 september volgend jaar zullen de nieuwe klassen, zorglokalen, refter, administratie en toiletblokken officieel in gebruik genomen worden. Dat wil zeggen dat ons nog tien maanden resten van stof, geluidsoverlast, verkeersgekte en verhuizen. Dan wordt onze droom werkelijkheid en ontvangen we iedereen via een nieuwe inkom. De lange gang wordt ontdubbeld, waardoor we meteen ook acht nieuwe klassen realiseren. Ook de parking wordt heraangelegd met een kiss & ride-zone. Die parking wordt voorzien van het nodige groen”, geeft de schepen nog mee.

Directeur Els De Durpel kijkt alvast uit naar de ingebruikname van de nieuwbouw. “Een aangename leer- en leefgemeenschap kan je maar bekomen in aangename lokalen. Op de blog van Pedro De Bruyckere, een vooraanstaand pedagoog, las ik over een Amerikaanse studie rond het belang van nieuwe en vooral ruime schoollokalen. Volgens dit onderzoek was er een positief leereffect op studenten en een verhoogd welbevinden zowel bij studenten als bij leerkrachten. Deze nieuwbouw betekent voor ons dus meer dan louter een capaciteitsverhoging", voegt de directeur daar nog aan toe.

De peuters mochten de eerste stenen leggen.
Frank Eeckhout De peuters mochten de eerste stenen leggen.
Zo gaat de Kersentuin er volgend jaar uitzien.
Evolta Zo gaat de Kersentuin er volgend jaar uitzien.
Zo gaat de Kersentuin er volgend jaar uitzien.
Evolta Zo gaat de Kersentuin er volgend jaar uitzien.
Zo gaat de Kersentuin er volgend jaar uitzien.
Evolta Zo gaat de Kersentuin er volgend jaar uitzien.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.