Nog geen nieuwe N42 in 2018

Stadsbestuur Zottegem schaft verkeerde voetwegen af

Gerechtelijke procedures door actiecomités houden de rechttrekking van de N42 al 40 jaar tegen.
Foto Frank Eeckhout Gerechtelijke procedures door actiecomités houden de rechttrekking van de N42 al 40 jaar tegen.
De voorbereidende werken voor de rechttrekking van de N42, tussen de witte brug in Godveerdegem en Ascoop in Steenhuize-Wijnhuize, zijn niet meer voor dit jaar. "Nu heeft het stadsbestuur van Zottegem de verkeerde voetwegen afgeschaft waardoor de procedure moet overgedaan worden", laat Filip De Bodt van de vzw Climaxi weten.

Door gerechtelijke procedures moet het verkeer na bijna 40 jaar nog steeds over een bochtig deel van de gewestweg N42 op het grondgebied van Herzele. Twee jaar geleden besliste een vrederechter uiteindelijk dat de rechttrekking van de N42 er kon komen. 

"Het algemeen belang slaat ontegensprekelijk op de veiligheid van de weggebruikers, op de economische groei, de ontwikkeling van de regio, de hiermee gepaarde aantrekking van werkgelegenheid, de aanzwengeling van de consumptie en een algemene verbetering van de levensstandaard, en uiteraard ook het behoud hiervan", motiveerde de vrederechter zijn beslissing. Ook Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts liet in april weten dat de voorbereidende werken nog dit jaar zouden starten. Door een nieuwe fout, nu bij het Zottegemse stadsbestuur, lopen de werken opnieuw vertraging op.

"Voor de derde keer slaagt de overheid er dus niet in om een procedure voor de afschaffing van de voetwegen correct uit te voeren. De procedure werd al onderbroken doordat de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen in het midden ervan een nieuw besluit diende te nemen voor de afschaffing van de buurtwegen op het grondgebied van Herzele. Men was zelf reeds tot de vaststelling gekomen dat de belofte om een fietsbrug te realiseren aan de Schipstraat in Sint-Lievens-Esse niet juridisch verankerd werd in het besluit. Nu heeft men in Zottegem de verkeerde voetwegen afgeschaft. Door voetweg 33 niet in het besluit op te nemen hebben het Agentschap Wegen en Verkeer, de deputatie en de gemeenteraad van Zottegem een kapitale fout gemaakt. Officieel bestaat die weg ter hoogte van de witte brug op de grens van Herzele met Zottegem dus nog en loopt die door de aangekondigde omleiding van de N42", zegt Filip De Bodt.

Het Herzeelse dossier werd door minister van Omgeving Joke Schauvliege wel goedgekeurd, maar vermits beide dossiers deel uitmaken van dezelfde bouwvergunning kan de aanleg niet starten. "Wetten en procedures zijn geen vodje papier. Wij vragen ons af hoe het komt dat de overheid, die over een leger juristen, ambtenaren en raadgevers beschikt, er in slaagt om voortdurend fouten te maken in haar beslissingen. De hevigste voorstanders van de weg slagen er blijkbaar niet in om de dossiers te lezen en te corrigeren. Het gevolg is dat men de eerste spadesteek van de omleiding N42 mag vergeten in 2018", besluit De Bodt.

Het rode trace maakt één lange bocht door de velden van Sint-Lievens-Esse en Steenhuize.
Frank Eeckhout Het rode trace maakt één lange bocht door de velden van Sint-Lievens-Esse en Steenhuize.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • EDDY CLAES

    Een echte schande dat die milieu activisten dat 40 jaar kunnen tegen houden terwijl in de Schipstraat duizenden voertuigen met hoge snelheden voorbij racen.In het Waalse gedeelte van Lessen naar Ath is het al jaren gereed want de N42 moet er bij aansluiten voor doortrekking A8. Toch zal die weg er komen want niemand zal het nog tegen houden in de toekomst bedankt voor die koppigaards.