Langer thuis wonen wordt belangrijker

Het nieuwe rusthuis werd een anderhalf jaar geleden in gebruik genomen.
Frank Eeckhout Het nieuwe rusthuis werd een anderhalf jaar geleden in gebruik genomen.
Herzele zet al jaren in op ouderenzorg maar die zorg betaalbaar houden, wordt één van de uitdagingen. "Het is belangrijk dat mensen een eerlijke prijs betalen voor de zorg die ze krijgen", zegt OCMW-voorzitter Rita Vandenoostende (Open Vld).

Bij de verhuis naar het nieuwe woonzorgcentrum stelde het OCMW een prijs op die gelijk is aan de gemiddelde prijs van OCMW-rusthuizen in de regio", zegt Vandenoostende. "Ons OCMW moet voor geen enkele bewoner bijpassen. Ook de kinderen van onze bewoners hoeven dat niet te doen. Wel moeten we er naar streven om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen", aldus Rita Vandenoostende.

N-VA wil de kwaliteit van de zorg continu meten en verbeteren, onder andere door het organiseren van jaarlijkse personeelsbevragingen en tevredenheidsenquêtes bij bewoners en familie. "Een verhuis naar een woonzorgcentrum moet zo lang mogelijk uitgesteld worden en voorbehouden worden voor zwaar zorgbehoevende ouderen. We willen dus inzetten op een gevarieerd zorgaanbod dat inwoners de kans geeft om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Belangrijk daarbij wordt de ondersteuning van mantelzorgers", zegt Toon De Bock.

Ook sp.a vindt dat zorgbehoevenden zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving moeten kunnen blijven. Om dit te bereiken moeten er in de eerste plaats voldoende betaalbare aangepaste (sociale) woningen en serviceflats komen in Herzele. Wij stellen ook voor om de dagprijzen van het wzc te bevriezen en kortingen te geven voor wie het pensioen niet toereikend is om de dagprijs te betalen", zegt Dirk Van Melkebeke.

Filip De Bodt van LEEF!/Groen vindt dat de focus veel te nadrukkelijk ligt op rusthuizen en assistentiewoningen. "Die moeten er zijn maar je moet ook nadenken over hoe mensen die thuis wonen beter ondersteund kunnen worden. Dat kan door een mantelzorgpremie in te voeren en door een netwerk van vrijwilligers uit te bouwen, die boodschappen doen en de ouderen regelmatig een bezoekje brengen." 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.