Gemeente dreigt subsidies voor renovatie rusthuis te verliezen

De gemeente Herzele dreigt 1,3 miljoen euro aan subsidies te verliezen voor de renovatie van het bestaande rusthuis. "De werken moeten op 1 oktober starten, maar door het getalm rond de samenwerking met de vzw Sint-Vincentius, komen die werken op de helling te staan", zegt Filip De Bodt (LEEF!).

De poging van Herzele om samen met een privébedrijf het rusthuis uit te breiden en te verbouwen, dreigt op een sisser af te lopen. De vzw Sint-Fransiscus grijpt naast het overheidsgeld voor 51 extra bedden. "De private partner dacht die bedden in te brengen om het rusthuis zo rendabel te maken. Anderzijds verkreeg de gemeente al twee jaar geleden een vergunning en de bijhorende subsidies van 1,3 miljoen euro om het bestaande rusthuis te renoveren. Maar waar moet men dan naartoe met de bewoners? Een andere optie is dat de gemeente op eigen houtje of met andere partners een gloednieuw rusthuis met voldoende capaciteit bouwt. De kostprijs hiervoor bedraagt zo'n 10 miljoen euro waardoor de gemeente 20 jaar lang een extra belasting van 600.000 euro moet betalen. Vraag is of de overheid het subsidiedossier, waarin de centen toegekend zijn voor de renovatie van het oude gebouw, in die richting wil veranderen", zegt oppositieraadslid Filip De Bodt.


Voor LEEF! is de cruciale vraag welk rusthuis de gemeente wil. "Een rendabel rusthuis? Een rusthuis voor mensen die het financieel moeilijk hebben? Of een rusthuis met een mix dat wil concurreren op de privé-markt en dus hogere prijzen moet vragen?", besluit De Bodt.


Voor OCMW-voorzitter Rita Vandenoostende is het voorlopig nog koffiedik kijken. "Volgende week zitten we met Sint-Vincentius rond de tafel en willen we een antwoord op al onze vragen. Als de deal afspringt, kunnen we nog steeds terugvallen op onze eigen bouwvergunning. Het renovatiedossier is immers helemaal rond", laat Vandenoostende weten. (FEL)