Fietsers vragen heropening oude trambaan tussen Herzele en Geraardsbergen

De oude trambaan tussen de Krommestraat en de Breestraat is niet meer toegankelijk.
Frank Eeckhout De oude trambaan tussen de Krommestraat en de Breestraat is niet meer toegankelijk.
Vzw ’t Uilekot en vzw Climaxi vragen de heropening van de voormalige trambaan tussen Herzele en Geraardsbergen. "Sommige stukken zijn compleet overwoekerd", klinkt het.

Fietsers van ’t Uilekot en Climaxi namen in Herzele de oude trambaan, maar stootten op hun tocht op heel wat hindernissen. "De tocht ging van Herzele naar Sint-Lievens-Esse, Steenhuize, Ophasselt en Sint-Antelinks over en rond de oude trambaan. Tijdens de fietstocht werd het duidelijk dat de route niet meer volledig toegankelijk is. Op een bepaald moment is er een stuk van ongeveer honderd meter tussen de Krommestraat en de Breestraat dat niet meer begaanbaar is. Dit gedeelte is nochtans uiterst geschikt als verbindingsweg voor wandelaars en fietsers tussen Steenhuize en Ophasselt", zegt Wim Thienpont.

Na het opdoeken van de tramlijn kwam de vraag naar een nieuwe bestemming voor de gronden, het materiaal en de gebouwen. "De gemeenten waar de tram passeerde, kregen de gelegenheid tot aankoop. Sint-Lievens-Esse had geen interesse in de gronden. Borsbeke kocht de gronden van de tramlijn in 1958 aan om er een fiets- en wandelpad van te maken. Andere stukken kwamen dan weer in private handen of werden een straat", weet Thienpont.

De dertig deelnemende fietsers, waaronder leden en vrijwilligers van ’t Uilekot, fietsersbond, Climaxi en Gezinsbond Herzele vragen aan de gemeentebesturen van Herzele, Lierde en Geraardsbergen om tijdens de volgende legislatuur werk te maken van de heropening en het onderhoud van een aantal oude stukken trambaan. Volgens hen is het verplaatsen via trage wegen voor kinderen en volwassenen de meest veilige en gezonde manier.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rudi Van de sijpe

    Spijtig genoeg zal het bij dromen blijven vrees ik. Wel heel goeie poging. Respect