Carina Van Cauter gouverneur? En wat dan met de sjerp van haar echtgenoot?

Carina Van Cauter
BELGA Carina Van Cauter
Johan Van Tittelboom
Wannes Nimmegeers Johan Van Tittelboom
Open Vld politica Carina Van Cauter de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen. Het gonst al weken van die geruchten. Voorlopig houdt Vlaams minister Homans het been stijf en zweert ze bij Wim Leerman uit Aalst, maar dat stuitte op een njet van Open Vld. Maar wat met burgemeester Johan Van Tittelboom als zijn echtgenote toch gouverneur wordt? Laat hij zijn sjerp zomaar schieten?

Terug naar 2013. N-VA droeg na het pensioen van André Denys (Open Vld) Jan Briers voor als gouverneur in Oost-Vlaanderen. Een man zonder partijkaart. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten steigerde - zij wilde Oost-Vlaanderen in blauwe handen houden. Nadat haar “platte partijpolitiek” verweten werd, keerde ze toch haar kar. Open Vld sleepte wel een objectieve selectieprocedure uit de brand - geen politieke benoemingen meer dus. Dit voorjaar werd die procedure in gang gezet, omdat de gouverneur met pensioen wordt gestuurd. Liefst 108 kandidaten meldden zich aan voor de vacature en het selectiebureau Ascento filterde er de 15 beste uit. Op de shortlist prijken ook politici, zoals Carina Van Cauter.

Stel dat de Herzeelse toch gouverneur wordt, wie wordt dan de nieuwe burgemeester van Herzele? Haar echtgenoot en huidig burgemeester Johan Van Tittelboom moet dan mee verhuizen naar Gent. Van een gouverneur wordt immers verwacht dat hij zijn of haar intrek neemt in de ambtswoning. Van gehuwde koppels wordt dan weer verwacht dat ze samen onder één dak wonen. En voor zover wij weten, zijn Carina Van Cauter en Johan Van Tittelboom nog steeds een gehuwd koppel.

Misschien wordt er wel een achterpoortje gevonden, waardoor Van Tittelboom toch burgemeester van Herzele zou kunnen blijven. Hoe deontologisch correct zou dat zijn? Zijn echtgenote die moet oordelen over klachten inzake slecht bestuur tegen haar man. Ons lijkt het dan ook heel onwaarschijnlijk dat Carina Van Cauter de nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen wordt. Tenzij haar echtgenoot zijn sjerp opgeeft natuurlijk. 
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joske Martens

  Die oude garde Open Vld en CD-V (de rooien en de groenen hebben nog te weinig stemmen) houden toch vast aan die partijbenoemingen, waarom om vriendjes te benoemen die in de privé niet genoeg kunnen verdienen. Waarom een selectiebureau het werk laten doen om dan toch de resultaten naast zich neer te leggen.

 • Christian Mommaerts

  hebben wij die overbodige instanties als provincies nog wel nodig,we hebben al minstens vijf overbodige dure regeringen,60 overbodige ook dure ministers,met al hun ministeries,auto's,personeel en ga maar door,we hebben zelfs een Brusselse regering;kunnen die 19 burgemeesters hun taak dan niet aan?Dan heb ik de senaat met zijn afgedankte politiekers,dat is een instantie om de niet verkozenen ook nog een overbetaald jobke te geven,trouwens de senaat is iets uit het oude Rome

 • Jan Pauwels

  Ik dacht dat iedereen kon solliciteren voor die job? Dat het terug een uitgebluste politieker is, maakt de procedure echt lachwekkend. Triest, echt triest. En waar zit NVA met de afschaffing van de provincies?

 • guido vangheluwe

  uiteraard is ovl tegen wat zou je denken maar het gaat zeker niet over postjes( zeggen ze toch) en eerlijkheid is een gouverneur is zeker niet nodig en is een jobcreatie geweest schaf dan ook het teveel aan ministers af want ze komen toch nooit overeen met z'on bende hoeveel hebben ze er in Frankrijk ,? en is het onbestuurbaar ik denk het niet

 • Gijs De Wachter

  Ik dacht even 'zie ik dat goed' is dat premier May dat opkomt??!