"Lawaai verpest broedseizoen uilen"

NATUURPUNT VERZET ZICH TEGEN MOTORCROSS AAN WIJTEVELD

Danny Schockaert, Dirk Buysse en Patrick Rouckhout aan Wijteveld.
Foto Frank Eeckhout Danny Schockaert, Dirk Buysse en Patrick Rouckhout aan Wijteveld.
Natuurpunt Herzele kant zich tegen de organisatie van een motorcross in Borsbeke. "Deze geluidsbelasting verstoort het broedseizoen van de steenuil", zegt ondervoorzitter Dirk Buysse. Volgens het gemeentebestuur komt de cross er maar een keer. "Zo kan onze motorcrosskampioen zijn tricolore trui eens aan eigen publiek tonen."

Ondanks heel wat bezwaren van Natuurpunt heeft het gemeentebestuur van Herzele de toestemming verleend om op 2 en 3 april een motorcross te organiseren in de landschappelijk zeer fraaie omgeving van Wijteveld in Borsbeke. "Het gaat om een uitzonderlijke toelating die volgend jaar niet herhaald wordt. Met deze organisatie willen we onze Borsbeekse motorcrosskampioen (Tjörven Van den Berge, red.) de kans geven om zijn tricolore trui eens te tonen aan eigen publiek", motiveert het gemeentebestuur deze beslissing.


Maar dat is niet naar de zin van natuurpunt Herzele. "Er bestaat nochtans een gemeentelijk reglement voor de organisatie van motorcrossen in Herzele, waarin het college zich engageert om geen crossen toe te laten in de broedperiode van de vogels. Maar dit engagement is men blijkbaar plots vergeten, zodat de motoren vrolijk kunnen ronken net op een moment dat de natuur weer op volle kracht komt. Bovendien is er in mei is al een motorcross in Herzele en in juli is er ook een motorcross in Burst, op amper 1 kilometer van de nieuwe locatie in Borsbeke. Laat ons dus hopen dat er de komende jaren geen schansspringer of bobsleeër uit onze gemeente een olympische medaille behaalt. Want er liggen in Herzele nog heel wat mooie heuvels uitdagend te lonken naar het gemeentebestuur om de lokale kampioenen een passend eerbetoon te geven", reageert Dirk Buysse cynisch.


De natuurvereniging richt haar pijlen echter niet op de inrichters. "De vereniging die de motorcross organiseert kan men niet met de vinger wijzen. Zij hebben het recht om locaties te zoeken om hun favoriete sport te beoefenen", zegt Buysse.

Kaakslag

"Het is aan het gemeentebestuur om aanvragen voor activiteiten die zich afspelen in het waardevolle landschap van Herzele, zorgvuldig af te wegen en daarbij de impact op natuur, landschap én de rust van de omwonenden vooraf goed in te schatten en te waarderen. De toelating betekent dab ook een kaakslag voor iedereen die zich al jaren inzet voor de steenuil in Herzele en in het aan de omloop grenzende Sint-Lievens-Houtem. Het gaat immers niet alleen om de motorcross op zich, maar ook om de zware druk op de omgeving: parkeerplaatsen op de weide naast natuurgebied, overnachtingen in campers, toegang naar de locatie via smalle, landelijke wegen en een party op zaterdagavond."