"Bewoners rusthuis draaien op voor leegstaande serviceflats"

"Voor vijf leegstaande assistentiewoningen betaalt het OCMW elke maand 4.100 euro", zegt Dirk Van Melkebeke.
Foto Frank Eeckhout "Voor vijf leegstaande assistentiewoningen betaalt het OCMW elke maand 4.100 euro", zegt Dirk Van Melkebeke.
De bewoners van rusthuis Ter Leen in Herzele draaien op voor de leegstaande serviceflats die de gemeente huurt. "Vijf van die serviceflats staan leeg, goed voor een maandelijkse kost van ruim 4.100 euro. Dat wordt gecompenseerd door de dagprijs in het nieuwe rusthuis op te trekken met meer dan 8 euro", zegt OCMW-raadslid Dirk Van Melkebeke (sp.a).

Het OCMW van Herzele is beheerder van 24 assistentiewoningen die werden gebouwd door Zilvertorens. Vijf van die woningen zijn nog steeds niet verhuurd. Dirk Van Melkebeke legt de reden hiervoor bij de hoge huurprijs: op 36,75 euro per dag of 1.139 euro voor een maand van 31 dagen. "In deze prijs zijn eten noch verzorging inbegrepen. Als je weet dat het gemiddelde pensioen in Vlaanderen zo'n 1.250 euro bedraagt, dan zijn dergelijk huurprijzen voor veel mensen niet te betalen. Het OCMW is echter verplicht om de eigenaars huurgarantie te bieden. Als een woning niet verhuurd is, moet het OCMW per dag 26,5 euro per dag betalen aan de eigenaar wat neerkomt op 4.107 euro voor een maand van 31 dagen", becijfert Van Melkebeke.


Volgens het OCMW-raadslid zijn het de bewoners van het nieuwe rusthuis, dat in januari in gebruik genomen wordt, die het gelag betalen. "Voor een eenpersoonskamer stijgt de dagprijs van 45,84 naar 54 euro, voor een tweepersoonskamer van 43,65 naar 49 euro. Wie er een appartementje huurt, mag meteen 18,07 euro extra betalen. Betaalbare zorg in het rusthuis wordt dus voor hoe langer hoe meer Herzelenaren onhaalbaar omdat de kost hun pensioen overstijgt. Dit is een onrustwekkende ontwikkeling en staat haaks op de sociale opdracht van het OCMW.", besluit Van Melkebeke. (FEL)