Laatste kiezers rond de middag uit hun huis gehaald in Herstappe

Open Vld kroont zich tot ‘grote winnaar’ in kleinste gemeente

Met slechts 65 kiesgerechtigden waren de stemmen in Herstappe, kleinste gemeente van het land, snel geteld. Met dank ook aan de bijzitters, die rond de middag de laatste kiesgerechtigden thuis gingen aansporen om nu toch eindelijk hun bolletjes in te kleuren. De overwinning is overigens voor Open Vld.
De bijzitters in het stemkantoor waren reeds rond 12.30 uur klaar met hun taken. Maar vroegtijdig naar huis gaan, dat zat er niet in. Iedereen moest netjes tot 14 uur blijven.
Mine Dalemans De bijzitters in het stemkantoor waren reeds rond 12.30 uur klaar met hun taken. Maar vroegtijdig naar huis gaan, dat zat er niet in. Iedereen moest netjes tot 14 uur blijven.

Het mocht snel gaan, daar in de Limburgse gemeente. De bijzitters gingen zo rond het middaguur zelfs aanbellen bij de laatste vijftal kiesgerechtigden, met de vraag of ze nu even snel hun bolletjes wilden inkleuren. Een vroeg einde aan hun burgerplicht breien, lukte evenwel niet. Want hoewel alle stemmen binnen waren rond 12.30 uur, moest iedereen netjes tot 14 uur in het stemkantoor blijven.

Van die 65 kiesgerechtigden hebben er uiteindelijk 61 hun stem uitgebracht, van wie zeven via volmacht. Nog eens vier inwoners tekenden afwezig omdat ze in het buitenland vertoefden, of ziek waren.

Van die 61 stemden er 59 geldig. Voor de Kamer zijn de winnaars in volgorde Open Vld (20 stemmen), CD&V (11), sp.a (11), N-VA (7), Vlaams Belang (4), Groen (3) en PVDA (3). Voor het Vlaams Parlement is dat Open Vld (19), CD&V (13), N-VA (9), sp.a (7), Vlaams Belang (5), Groen (3), PVDA (2).

Drie omslagen, meer heb je in Herstappe niet nodig om alle stembrieven te verpakken.
Mine Dalemans Drie omslagen, meer heb je in Herstappe niet nodig om alle stembrieven te verpakken.
De kiesbrieven verlaten het stemkantoor, op weg naar Tongeren.
Mine Dalemans De kiesbrieven verlaten het stemkantoor, op weg naar Tongeren.
Drie omslagen of niet, de achterbank ging plat voor het vervoer.
Mine Dalemans Drie omslagen of niet, de achterbank ging plat voor het vervoer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.