Kleinste gemeente van ’t land helemaal in de ban van de gebeurtenis van het jaar: het huwelijk van koster Lode en Eline

Elk huis in de Dorpsstraat was versierd met bloemen, het dorpje was netjes geveegd en zelfs de kerk kreeg een poetsbeurt. Herstappe, de kleinste gemeente van het land, was helemaal klaar voor dé gebeurtenis van het jaar: het huwelijk van koster Lode Cloes (27) en Eline Hermans. “Dit maken we hier niet elk jaar mee”, klonk het. 
Elk huis in de Dorpsstraat was versierd met bloemen.
Mine Dalemans Elk huis in de Dorpsstraat was versierd met bloemen.

Amper 85 inwoners telt Herstappe, de kleinste gemeente van het land, maar de voorbije jaren zijn huwelijken er niet uitzonderlijk. “Het huwelijk van Lode en Eline is al het vijfde huwelijk in vijf jaar”, zegt pastoor Tony Hayen terwijl hij bladert in het parochieregister. “In totaal waren er 9 huwelijken in de voorbije 10 jaar. 2012 was een gezegend jaar. Toen werden er in één jaar maar liefst vier koppels in de echt verbonden. Al waren er ook vier jaar waarin geen huwelijk voltrokken werd.”

Bij elk huwelijk viert het pocketdorp mee feest. Bij Lode en Eline was het zaterdag niet anders. Elk huis in de Dorpsstraat was versierd met bloemen, en het dorpje was netjes geveegd. Zelfs de kerk kreeg een poetsbeurt. Daarbij hielp ook Lode samen met zijn bruid Eline en een tiental Herstappenaren.

De kerk is dan ook bekend terrein voor Lode. “Hij is misdienaar geweest”, vertelt pastoor Hayen. “Als student kwam hij de zolder van de kerk opruimen en de troep van de duiven opkuisen”, somt hij op. “Hij werd koster en secretaris van het kerkbestuur.” De lijst van werken in en aan de kerk die Lode voorbereid en uitgevoerd heeft, is lang: nieuwe ramen, een centrale verwarming, de heropbouw van de kerkmuur. “Het orgel heeft hij in zijn eentje gerenoveerd en hij heeft de heiligenbeelden hersteld”, aldus pastoor Hayen.

Per toeval kwam hij in de gemeenteraad terecht. “Al snel werd hij voorzitter”, vult Leon Lowet (Gemeentebelangen) aan. “Hij heeft dat goed gedaan, maar nu komt Eline Lode wegkapen uit Herstappe.”

Verlies voor dorp

Lode verlaat het dorp en gaat met zijn kersverse bruid in Bilzen wonen. “Een verlies voor ons dorp”, zegt burgemeester Lowet. “Als er een nadar geplaatst moest worden, een gat in de weg gevuld moest worden of de muur aan de kerk hersteld moest worden, dan fikste Lode dat. Wij staken dan een handje toe. Hij heeft Herstappe mee op de kaart gezet”, aldus Lowet. Ook de pastoor gaat hem missen. “Hij mag nu geen koster meer zijn, maar we hebben wel een nieuwe functie voor hem: adviseur van de kerkfabriek.”

Lode zelf relativeert zijn vertrek: “Ik ben niet weg, ik kom geregeld nog Herstappe. Het is geen verlies, maar een winst. Ik win namelijk een vrouw”, aldus Lode, die in zijn vrije tijd acteur en bestuurslid is bij Theater Ozzy.

Dat hij veelzijdig is, bewees hij na afloop van de kerkelijke huwelijksmis. Toen zong hij voor bruid Eline ‘Een ster’ van Stan Van Samang. Een kippenvelmoment en een van de hoogtepunten van de huwelijksdag.

Lode mag z’n kersverse bruid Eline in een volle parochiekerk van Herstappe kussen.
Mine Dalemans Lode mag z’n kersverse bruid Eline in een volle parochiekerk van Herstappe kussen.
Het is de gewoonte bij een huwelijk in Herstappe dat bruid en bruidegom bij het buitenkomen van de kerk kleingeld te grabbelen gooit.
Mine Dalemans Het is de gewoonte bij een huwelijk in Herstappe dat bruid en bruidegom bij het buitenkomen van de kerk kleingeld te grabbelen gooit.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anne Jacobs

  Mooi om die tradities in eer te houden, zou meer mogen gebeuren.

 • Janneke Alsberg

  Dit is mijn geliefde Vlaanderen op zijn best. Hoe ontroerend en wat een inmense diepe menselijke rijkdom bebben wij verloren in de rest van Vlaanderen en West Europa. Snik, snik... Veel geluk, Lode en Eline. We houden van jullie..

 • Barbara Schotte

  Hoe zalig moet dat zijn in zo'n dorp opgroeien. Blijkbaar is er daar nog echte liefde voor elkaar en medemensen. Ik stel het me misschien te romantisch voor :)

 • Willy Van Craen

  Doet mij denken aan het prachtige lied "Mijn dorp".De originele Fr. schrijver en zanger ligt begraven in Sete (FR).