Burgemeester laat vier hopen bouwafval dumpen

Gemeenten voeren een strijd tegen sluikstorten. Daarbij geven ze het goede voorbeeld. Niet in de kleinste gemeente van het land. Daar heeft Claudy Prosmans, de burgemeester van Herstappe, vier hopen bouwafval laten dumpen in een gracht. Dat kaartte een kandidate van Gemeentebelangen aan op de jongste gemeenteraad. Na het uiteenvallen van de eenheidslijst is de sfeer er gespannen. 
Burgemeester Herstappe doet aan sluikstorten
Mine Dalemans Burgemeester Herstappe doet aan sluikstorten

Op weg naar het Luikse dorpje Villers L'Evêque zijn vier hopen grond met daarin hele en kapotte betonblokken in een gracht gedumpt. Het afval is afkomstig van de herstellingswerken aan de kerkhofmuur in Herstappe. "Wij zorgen dat het dorp er netjes bijligt. Het kan dus niet dat de gemeente zich nu zelf schuldig maakt aan het dumpen van afval", zegt Marlutje Jackers die vanuit het publiek als niet-verkozene de kwestie aankaartte bij de burgemeester en de voltallige gemeenteraad.

"Waarom werd het afval niet in een container gedaan", vroeg Jackers, die met de gemeenteraadsverkiezingen opkomt voor Gemeentebelangen, af. "Die stond aan de kerkhofmuur toen de herstellingswerken aan de muur plaatsvonden. Als een firma straks de bermen komt maaien, dan riskeert deze schade aan de maaier. Hier geeft de gemeente echt niet het goede voorbeeld", zegt Jackers.

Voorbeeldfunctie

"De burgemeester moet het voorbeeld geven", richtte raadslid en lijsttrekker Leon Lowet (Gemeentebelangen) zich tot Claudy Prosmans. "Afval mag nergens op openbaar of privaat domein gestort worden, ook niet in een gracht", zei Lowet.

Burgemeester Claudy Prosmans.
Borgerhoff Burgemeester Claudy Prosmans.

Er is plaats genoeg in die gracht. Als we er grond over gooien, dan is het niet langer zichtbaar en kan er gras over groeien

Claudy Prosmans

Burgemeester Claudy Prosmans die eerder de inwoners van het pocketdorp nog opriep om samen de handen uit de mouwen te steken en samen het zwerfvuil in het dorpje op te ruimen, was zich van geen kwaad bewust. "Er is plaats genoeg in die gracht. Als we er grond over gooien, is het niet langer zichtbaar en kan er nog gras over groeien."

Dat antwoord viel niet in goede aarde bij de vraagsteller en enkele gemeenteraadsleden. Zij hadden maar een eis, dat het afval met spoed werd opgeruimd. Uiteindelijk gaf de burgemeester toe en zal het sluikstort verwijderd worden.

Gespannen sfeer

De polemiek die hierover ontstond op de gemeenteraad, gaf de sfeer weer die ontstaan is sinds de Herstappenaren na een onderbreking van twaalf jaar opnieuw moeten gaan stemmen. Claudy Prosmans stelde (te) hoge eisen aan de oud-eenheidspartij Gemeentebelangen. Prosmans wilde een schepenambt voor zes jaar en vroeg vier jaar voor OCMW-voorzitter Mariëlla Creten. Zo is in de schoot van Gemeentebelangen - het was Claudy Prosmans die zes jaar geleden als eerste ijverde voor een eenheidslijst waardoor verkiezingen werden vermeden - een breuk ontstaan. Twee partijen komen op bij de verkiezingen: Gemeentebelangen en de lijst van Claudy Prosmans Herstappe Plus. Het uitblijven van de eenheidslijst en het opstappen van de burgemeester uit Gemeentebelangen levert spanningen op die alleen maar stijgen nu de verkiezingen naderen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Simon Louwet

    De burgemeester heeft zelf deze 4 hopen met zijn machiene daar gekipt op de gracht van Nicole peumans die op de andere verkiezingslijst staat . Want burgemeester Claudy heeft ook e weide die veel korter bij de kerkhofmuur ligt waar hij het puin op zijn gracht kon kippen . Kinderachtig gedrag