"Herstappe gaat digitaal"

NA 20 JAAR NIEUWE BURGEMEESTER VOOR KLEINSTE GEMEENTE MET 85 INWONERS

Claudy Prosmans legt bij gouverneur Reynders de eed af als burgemeester van Herstappe.
Mine Dalemans Claudy Prosmans legt bij gouverneur Reynders de eed af als burgemeester van Herstappe.
De kleinste gemeente van het land krijgt na 20 jaar een nieuwe burgemeester. Serge Louwet (Gemeentebelangen) geeft de fakkel door aan zijn partijgenoot Claudy Prosmans (50). Die kondigde alvast aan dat hij zijn 85 inwoners eindelijk een gemeentelijke website wil aanbieden.

Claudy Prosmans legde gisteren bij gouverneur Reynders de eed af als burgemeester van Herstappe. Zijn voorganger Serge Louwet hielp hem bij het omgorden van de tricolore sjerp. "Vanaf januari is hij onze nieuwe majeur", lachte Louwet.


Claudy Prosmans is geen onbekende in Herstappe. Hij werd geboren in de taalgrensgemeente en woont er nog steeds. Hij is de zaakvoerder van Charles Pirlot, een bedrijf in Waremme (Borgloon) dat goederen en diensten levert aan landbouwers. In zijn vrije tijd teelt hij als hobbyboer fruit op laagstam en heeft hij een eigen wijngaard. Vanaf begin januari komt er nog het burgemeesterschap van Herstappe bij. Geen verrassing, want Claude Prosmans is al langer actief in de politiek. "Dit is een beloning voor wat ik de voorbije twintig jaar al voor Herstappe gedaan heb", zegt Prosmans. Hij was zes jaar OCMW-voorzitter en zes jaar schepen. Ondertussen zetelt hij ook al acht jaar als gemeenteraadslid. "Ik treed met plezier in de voetsporen van Serge Louwet. Net zoals Serge het nu doet, zal ik samenwerken met een heel team. Kijk maar hoe goed dat bij hen werkte. Uit het niets hebben zij Herstappe op de kaart gezet. Het is niet mijn bedoeling om het beter te doen dan Serge. Ik wil het even goed kunnen doen. Ik ga verder op de ingeslagen weg."


Toch wil Prosmans ook wat andere accenten leggen dan zijn voorganger. "We loodsen de gemeente verder het digitale tijdperk in. Er komen laptops. We hebben nog geen internet, maar het toestel voor wifi hangt al aan de muur in het gemeentehuis. We willen ook gaan voor een eigen website."

Mine Dalemans

Niet fusioneren

Op één punt blijft Prosmans standvastig. "We gaan zeker niet fusioneren met andere gemeenten. We hebben jarenlang gevochten voor onze autonomie en zullen die behouden. We staan er wel voor open om meer samen te werken", aldus Prosmans.


"Herstappe is één grote familie waarin iedereen elkaar kent. Ik ga luisteren naar wat de noden en vragen van de mensen zijn, en zal proberen te handelen als een goede huisvader." Er vinden geregeld feesten en activiteiten plaats waar alle inwoners van Herstappe aan meedoen. Ook de nieuwe burgemeester ziet dit zitten. "Jaarlijks zal ik een Bal van de Burgemeester organiseren."