Woning totaal verwoest na uitslaande brand

De vlammen sloegen meters ver uit de woning.
RV De vlammen sloegen meters ver uit de woning.
Een gigantische vuurbal zondagavond in het centrum van Herselt. Een woning aan Dorp heeft er vuur gevat. In een mum van tijd sloegen de vlammen meters ver uit de woning. De bewoners, een echtpaar met een volwassen dochter, konden tijdig de brandende woning verlaten. Bij de brand is waarschijnlijk asbest vrij gekomen.

De brand aan Dorp in Herselt ontstond zondagavond rond 18 uur. De woning die vuur vatte, is de woning rechts van fruitmarkt Cools. De fruitmarkt zelf bleef gevrijwaard, maar van de getroffen woning zelf blijft maar weinig over. Het huis is nagenoeg volledig verwoest. “Het ging om een zwaar uitslaande brand”, vertelt Peter Keymeulen, burgemeester van Herselt. Hij ging ter plaatse een kijkje nemen. “Het huis is volledig onbewoonbaar. De woning werd bewoond door een gezin van drie volwassenen: vader, moeder en hun volwassen dochter. Zij bleven ongedeerd.”

Pellets

Op het moment dat de brand uitbrak, bevonden de bewoners zich achteraan de woning hebben bevonden. De brand zelf ontstond aan de voorkant van het pand, in een deel waar vroeger een krantenwinkel was ondergebracht. In een mum van tijd stond alles in lichterlaaie. “We weten dat er vooraan de woning een voorraad pellets lag opgeslagen. Maar hoe de brand dan precies is kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk”, aldus nog Peter Keymeulen zondagavond. “Het parket zal nog een branddeskundige ter plaatse sturen om de oorzaak te achterhalen. Maar dat zal pas kunnen wanneer de woning betreden kan worden. De brandweer heeft eerst nog de handen vol met nablussen.”

Asbest

De brand ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. Op het dak lag waarschijnlijk een dakbedekking met asbest die door de brand is vrijgekomen. “Het klopt dat er mogelijk asbest is vrijgekomen”, bevestigt burgemeester Peter Keymeulen. “Dat moeten we verder bekijken en evalueren, om dan eventueel maatregelen te nemen.”

Ondanks het werk van de brandweer zijn zowel de beneden- als de bovenverdieping volledig uitgebrand. Ook de aanpalende woning rechts van het brandende huis liep rookschade en lichte brandschade op. Die woning is momenteel niet bewoond. Het pand staat te koop.

Het gemeentebestuur van Herselt ging zondagavond nog in overleg met de verzekeringsmaatschappij om tijdelijke huisvesting voor de getroffen bewoners te voorzien. Door de bluswerken bleef de N19 ter hoogte van het centrum van Herselt zondagavond urenlang afgesloten voor het verkeer.

De brand ging gepaard met een grote rookontwikkeling.
Vanderveken De brand ging gepaard met een grote rookontwikkeling.
De brandweer probeert het vuur onder controle te krijgen.
Vanderveken De brandweer probeert het vuur onder controle te krijgen.
De brand aan Dorp in Herselt.
Vanderveken De brand aan Dorp in Herselt.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.