Man (95) op elektrische fiets sterft na dodehoekongeval

De fietser was op slag dood.
Peter Vanderveken De fietser was op slag dood.
Op het kruispunt van Dorp en de Wolfsdonksesteenweg in Herselt is vrijdagochtend iets voor 10 uur de 95-jarige fietser Fons Eyckmans om het leven gekomen bij een dodehoekongeval.

Een vrachtwagenchauffeur wilde rechts afslaan richting Wolfsdonksesteenweg maar reed daarbij de 95-jarige man, die met een elektrische fiets reed, aan. Fons Eyckmans, uit Herselt zelf afkomstig, was op slag dood. 

De chauffeur reed eerst verder omdat hij het ongeval niet gemerkt had, maar werd daarna tegengehouden door getuigen. Voor het parket geldt het dan ook niet als een poging tot vluchtmisdrijf. Een verkeersdeskundige van het parket kwam ter plaatse om het ongeval verder te onderzoeken. Het is al het tweede ongeval in twee dagen tijd op datzelfde kruispunt. Donderdag kwam een motorrijder er nog met lichte verwondingen vanaf na een aanrijding door een wagen.

Een buurtbewoner was na het ongeval van vrijdag een vijftal minuten later ter plaatse. “Het slachtoffer heb ik nog zien liggen. De brandweer kwam toen net aan, anders was ik zelf gaan helpen”, vertelt hij. “Twee ongevallen hier op twee dagen tijd: dat is toch niet normaal. Ik maak dagelijks gebruik van het kruispunt en volgens mij zit er ergens een fout in de verkeerslichten. De motorrijder die donderdag betrokken was hij het ongeluk ken ik persoonlijk. Hij had een gebroken enkel en enkele schaafwonden, maar heeft het ziekenhuis al wel mogen verlaten.”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Van Ee

  eerst veel sterkte gewenst aan familie en vrienden van het slachtoffer ! maar waarom word er weeral de nadruk gelegd op de elektrische fiets waar hij met reed en wat waarschijnlijk nog de enige manier was waardoor de man nog buiten kwam met de fiets ! het was toch een dode hoek ongeval zoals er zoveel gebeuren ook zonder elektrische fiets deze fietsen en de ongevallen ermee moeten opgeklopt worden zodat er een verplichte cursus zal moeten gevolgd worden ! weer een extra voor de staat !!!

 • Marc Deleu

  Is er oorzakelijk verband tussen de vermelding in de titel “met elektrische fiets” en het dodehoekongeval? Ik denk het niet! Het slachtoffer (95 jr) zal wel niet te snel gereden hebben terwijl de vrachtwagenchauffeur onoplettend is geweest. Sterkte aan de familie van de overledene.

 • Johnny De Sutter

  Eigenlijk kan dit perfect vermeden worden! Ik rij met een nieuwe vrachtwagen waar ik stadsdistributie mee doe. Deze is uitgerust met dodehoekcamera en sensoren. Vanaf het moment dat ik mijn richtingaanwijzer naar rechts inschakel waar mijn dodehoek zich bevindt, krijg ik op een groot scherm de volledige rechterkant van mijn vrachtwagen te zien en dit nog eens aangevuld met waarschuwing signalen van de sensoren als er zich iets of iemand in mijn dodehoek bevindt. Maak dit verplicht!!!

 • michel De Blay

  Wie al ooit met een vrachtwagen heeft gereden zal weten dat een chauffeur NOOIT constant iedere seconde in al zijn spiegels kan kijken, en daarom zou het goed zijn dat fietsers gaan beseffen dat ze zich ook nooit tussen een vrachtwagen en de stoep of een rij geparkeerde auto's moeten wringen. Het gedrag van 'de zwakke weggebruiker is voor 90 % oorzaak van ongelukken. De fietsers beseffen ook veel te weinig dat zij het nooit gaan kunnen winnen tegen 50 ton.

 • Frank Meynen

  WAT heeft die electrische fiets hier mee te maken aub ?????? met een gewone fiets was hetzelfde gebeurd hoor !!!