CD&V wordt CD&V+2230

KANDIDATEN ZONDER LIDKAART WELKOM OP KIESLIJST

Burgemeester Luc Peetermans (l.) en raadslid Guy Hermans (r.) stellen de nieuwe kandidaten Warre Schauwaers (19, links vooraan) en Michel van der Veken (53, m.) voor.
Foto Peter Vanderveken Burgemeester Luc Peetermans (l.) en raadslid Guy Hermans (r.) stellen de nieuwe kandidaten Warre Schauwaers (19, links vooraan) en Michel van der Veken (53, m.) voor.
De CD&V-afdeling van Herselt gaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ook kandidaten zonder partijlidkaart op hun kieslijst zetten. Het doet dat onder de nieuwe naam 'CD&V+2230'. Zo kunnen inwoners die niet geïnteresseerd zijn in partijpolitiek toch het lokale beleid mee uittekenen.

De naam '2230', van de groep kandidaten die niet bij een politieke partij hoort, is atypisch maar weloverwogen: '2230' heeft geen enkele partijpolitieke bijklank en het is de postcode van alle deeldorpen en inwoners. Die kandidaten zullen op dezelfde lijst staan als die van CD&V. "Onze afdeling heeft unaniem beslist om de deur open te zetten voor mensen zonder partijlidkaart", vertelt burgemeester Luc Peetermans (CD&V). "Het wordt dus geen scheurlijst, al die nieuwe kandidaten zullen immers op onze lijst staan. We willen mensen verwelkomen die geen affiniteit hebben met politiek of met CD&V op nationaal niveau, maar die wel ideeën naar voren willen brengen. We gaan als één groep naar de verkiezingen en het is ook de bedoeling dat we dat ook blijven na de verkiezingen."

Mensen verenigen

Peetermans ijverde al een tijdje voor een nieuwe politieke beweging. "Al jaren wil ik met een gemeentelijke naam opkomen. De vorige keren kreeg dat voorstel niet voldoende steun, maar nu dus wel. Ik denk dat iedereen wel aanvoelt dat niet de partijpolitiek belangrijk is, wel een aangename gemeente. In de politiek wordt soms verdeeldheid gezaaid tussen de verschillende partijen, terwijl politiek net mensen zou moeten verenigen."

Al twee kandidaten

Momenteel zijn er al twee nieuwe kandidaten: Warre Schauwaers (19) uit Blauberg en Michel Van der Veken (53) uit Varenwinkel. Warre is nog piepjong, maar heeft zich de voorbije jaren al geëngageerd in Herselt. Zo was hij tot anderhalf jaar geleden bestuurder van jeugdhuis De Choke. "Zo heb ik de politiek leren kennen. Als bestuurder had ik toen vaak contact met de burgemeester en de schepenen. Zo ben ik er ingerold." Voorlopig zijn er nog maar twee kandidaten op de lijst, maar daar komt volgens Warre nog verandering in tegen de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.


"Het is een nieuw gegeven, maar het leeft bij de mensen. Vooral jongere mensen tonen heel wat interesse. Hoeveel mensen we juist op de kieslijst kunnen zetten is nog niet zeker, maar momenteel is er dus nog plek genoeg", aldus Warre, die het niet ziet zitten om later nog naar een partij over te stappen. "Ik ga zeker bij dit standpunt blijven. Ik vind dat dat in een gemeente het beste werkt."

#2230

Ten slotte wordt ook het magazine van CD&V Herselt in een nieuw jasje gestoken. Aangezien alles in de gemeente om de inwoners en de vijf deeldorpen draait, koos 'CD&V+2230' ervoor om hun gemeenschappelijk magazine om te dopen tot '#2230'. Voorheen was dat '#Herselt'.