Bierfirma Stanneman pakt uit met wijnbier: “We hebben hoge verwachtingen voor Bienne”

Tim Wouters, Tom Huijsmans, Erwin Vermeuken, de Japanse studente Miho Sato en Joris Van den Bosch klinken met de Bienne.
Peter Vanderveken Tim Wouters, Tom Huijsmans, Erwin Vermeuken, de Japanse studente Miho Sato en Joris Van den Bosch klinken met de Bienne.
Bierfirma Stanneman lanceert een volledig nieuw bier dat ze samen met een wijnhandelaar uit Westerlo brouwden. De ‘Bienne’ is een wijnbier geworden op basis van de Stanneman blond in combinatie met een Spaanse roséwijn. “We zijn er meer dan een jaar mee bezig geweest, maar zijn enorm blij met het resultaat”, knipoogt zaakvoerder Erwin Vermeulen. Ondertussen telt de zaak twee extra vennoten en wordt er volop naar de toekomst gekeken. Én volgen er deze zomer elke zaterdag spontane pop-up proeverijen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Erwin Vermeulen lanceerde ondertussen enkele jaren geleden zijn eerste bier genoemd naar zijn zoon Stan. Een blonde, een dubbel en de verraderlijke Silent Killer zitten al vast in het gamma. Eenmalig komt daar in beperkte ‘oplage’ de Stanneman Blond Summer Edition bij. Maar vanaf volgende week komt er ook het eerste echte speciaalbier bij: ‘Bienne’. Dit wijnbier bestaat uit de blonde Stanneman vermengd met een Spaanse rosé. Het oorspronkelijke idee kwam van Tom Huijmans van Gust – Wijnen & meer in Westerlo. “Ik was naar een wijnbeurs in Duitsland geweest een kleine twee jaar geleden en had daar iets gedronken op basis van bier en wijn en dat beviel me wel”, vertelt Tom. “Ik heb dan bij Erwin aangeklopt of hij het niet zag zitten en samen zijn we aan de slag gegaan.”

Stanneman Bienne, een uniek wijnbier dat binnenkort op de markt verschijnt.
Peter Vanderveken Stanneman Bienne, een uniek wijnbier dat binnenkort op de markt verschijnt.

Proces

Het proces naar de perfecte formule voor Bienne, had wat tijd nodig. Zo’n jaar geleden mocht ondergetekende een eerste testbrouwsel proeven en dat viel toen al in de smaak, maar ondertussen werd het recept nog helemaal bijgespijkerd tot het ‘wijnbier’ dat Bienne nu geworden is. Een best fruitig en hoppig bier van 10 procent, met een lichtroze kleur. “Ik ben er zelf heel tevreden over”, vertelt Erwin Vermeulen, de founding father van Stanneman Bierfirma. “Het was niet gemakkelijk om de juiste balans te vinden, maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd. We hopen dat het aanslaat en hebben wel de indruk dat er vanuit wijnhuizen interesse is. We gaan de Bienne, dat in zowat alle talen ‘goed’ betekent, voorlopig enkel op grote flessen bottelen. Dat past ook beter bij het bier.”

De drie bieren van Stanneman.
Peter Vanderveken De drie bieren van Stanneman.

Uitbreiding

Ondertussen is Stanneman Bierfirma ook aan het groeien. Erwin Vermeulen bouwde een tweede tapwagen en Joris Van den Bosch en Tim Wouters zijn mee in de zaak gestapt. Tim als verkoper, Joris als man van de papieren en Erwin is nog steeds de brouwer. Alle drie gepassioneerd door bier. Stanneman heeft de voorbije weken met Miho Sato zelfs een Japanse studente op stage gehad die op termijn een eigen brouwerij wil starten in Japan en hier de nodige ervaring komt opdoen. “We hebben de nodige ambitie en natuurlijk dromen we van een eigen brouwerij, maar laat ons maar rustig en gestaag groeien en meer en meer aan naamsbekendheid winnen”, vertellen de drie. “Het is ook daarom dat we de hele zomer lang elke zaterdag een geheimzinnige actie zullen doen. We gaan ons dan telkens verstoppen op een bepaalde locatie en via Facebook moeten de mensen proberen te achterhalen waar we zitten. De eerste vijftig die passeren, worden door ons getrakteerd.” Afgelopen zaterdag verstopte het trio zich voor de eerste keer, locatie van dienst was de klokkenkuil in Herselt. 

Meer info vind je op de Facebookpagina