Anderhalf jaar werkonbekwaam na trap van eigen paard

EIGENAAR PAARDENASIEL ZOEKT VRIJWILLIGERS OM TAKEN OVER TE NEMEN

Luc Raus lag meer dan een week in het ziekenhuis, maar mag nu thuis verder revalideren.
Vertommen Luc Raus lag meer dan een week in het ziekenhuis, maar mag nu thuis verder revalideren.
Van je eigen paard moet je het hebben. Luc Raus (54) van paardenasiel Horsespirit Rescue kreeg maar liefst twee zware trappen van zijn paard op het hoofd. De man overleefde de klap, maar lag dagen op de dienst intensieve zorgen in het ziekenhuis en blijkt nu tot anderhalf jaar niet meer te kunnen werken. Zijn vrouw Sabine staat er alleen voor. "We zoeken dringend vrijwilligers om ons te helpen", smeekt ze.

Al 20 jaar lang vangen Luc Raus en Sabine Hollanders, beiden afkomstig uit Herselt, paarden op in hun asiel. Zelfs de meest onrustige hengsten die maandenlang alleen in een stal opgesloten hebben gestaan, kunnen ze baas. "Maar een dier blijft een dier. Je moet altijd opletten en dat hebben we nu heel goed gemerkt", zucht Sabine. Bijna twee weken geleden, op zaterdag 24 september, was Luc met zijn zoon op wandel met twee van hun eigen paarden: Luc al wandelend met een paard naast hem, zijn zoon al rijdend op het ander paard. Op een paar honderd meter van hun huis werd het paard dat Luc vasthield, plots onrustig. Het begon te steigeren en stampte Luc volop in het aangezicht. Luc was op dat moment al volledig buiten westen, toen hij nog een tweede trap van zijn paard kreeg. Ook op zijn hoofd. Zijn zoon zag alles gebeuren en verwittigde de hulpdiensten. Met de ambulance werd hij afgevoerd naar het UZ Leuven campus Gasthuisberg.

Evenwichtsstoornissen

"Luc heeft een gebroken slaapbeen opgelopen, serieuze wonden in zijn gezicht en zijn rechteroor is beschadigd. Door de klappen heeft hij ook vocht in zijn hersenen opgelopen. Vier dagen heeft hij op de dienst intensieve zorgen gelegen. Verschrikkelijk was het", vertelt Sabine. "Luc heeft enorm veel geluk gehad. De neuroloog heeft ons verteld dat er als bij wonder geen aders geraakt zijn aan zijn rechterslaap. Was dat wel het geval geweest, bestond de kans dat hij het niet zou overleven door inwendige bloedingen", gaat Sabine verder.


Sinds deze week mag Luc verder thuis herstellen. Maar hij kreeg wel het zware verdict van de dokter dat hij een jaar tot anderhalf jaar zal moeten revalideren om terug de oude te worden. "Het blijft afwachten of zijn rechteroor volledig zal herstellen. Momenteel hoort hij enkel van heel ver geluiden. Hij heeft ook evenwichtsstoornissen en is direct moe. Afhankelijk van hoe snel het resterende hersenvocht volledig wegtrekt, kan de dokter ons iets meer kunnen vertellen of er blijvende schade is", vertelt Lucs vrouw Sabine. Luc moet nu veel rusten. Maar dat betekent dat Sabine nu met al het werk voor hun paardenasiel alleen komt te staan.

Winter voor deur

Het merendeel van de paarden - 18 in totaal - staat op de hoofdzetel van het asiel, aan de woning van Luc en Sabine in Herent. Dat werk kan Sabine wel alleen aan, samen met de hulp van hun zoon en twee vrijwilligers. Maar in Buggenhout - het asiel is sinds hun verhuis van Herselt naar Herent opgedeeld in twee locaties wegens plaatsgebrek - staan nog een shetlander, twee paarden en een ezel van het asiel. Daar komen ook nog vier extra paarden naartoe. "Daar ligt het probleem. Er zijn wel twee verzorgers in Buggenhout die de dieren kunnen verzorgen. Maar normaal ging Luc dagelijks naar daar voor onder meer het onderhoud van de weides, stallen en verzorging van de paarden. We zoeken vrijwilligers om die taken nu over te nemen", legt Sabine uit.


"Bovendien staat de winter ook voor de deur, waardoor de weides niet meer zo goed begaanbaar zijn zoals in de zomer. Als er mensen zijn met extra weides in Buggenhout, mogen die zich ook melden." De komende tijd belooft allesbehalve gemakkelijk te worden voor Luc en Sabine. "Maar we zullen moeten roeien met de riemen die we hebben. We hopen dat er mensen zijn die ons een beetje kunnen helpen. We zouden hen eeuwig dankbaar zijn." Wie Luc en Sabine wil helpen, kan terecht op de site www.horsespirit-rescue.be of telefonisch op 0475/49.45.34.