"Mensen blij maken en ontroeren"

WILLY IS ENIGE KEMPENAAR IN BELGISCH KAMPIOENSCHAP ORGELDRAAIEN

Willy Luyten draait morgen iets unieks op zijn orgel.
Foto Vanderveken Willy Luyten draait morgen iets unieks op zijn orgel.
Willy Luyten (64) uit Bergom neemt morgen als enige Kempenaar deel aan de 9de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien in Heist-op-den-Berg. Zijn dochter Anneke, die operazangeres is, zal hem bijstaan met haar indrukwekkende sopraanstem.

Willy Luyten kocht in februari 2015 zijn draaiorgel. Muziek is altijd al een passie geweest van Willy, want hij bezit een muziekinstallatie die hij voor evenementen gebruikt. Bij kennissen speelde hij wel eens op een draaiorgel en op 60-jarige leeftijd besloot hij er zelf eentje aan te schaffen. "Ik ben toen wat met mijn hart beginnen te sukkelen. Mijn dokter raadde me aan om een leuke hobby te zoeken en dan heb ik een orgel gekocht. Weliswaar na een hele omzwerving, want ik ging bij iedereen te rade en ging overal eens kijken om er zeker van te zijn dat ik geen spijt zou hebben van mijn aankoop."


Het werd een Raffin, een draaiorgel van Duitse makelij. "Eentje gebouwd op traditionele wijze. Het werkt met 31 gaatjes waar de lucht wordt doorgeblazen. Tegenwoordig heb je immers ook elektrische draaiorgels. Het bevat 119 pijpen en zes registers, terwijl een doorsneeorgel zo'n drie registers heeft. Met de registers kun je kleur geven aan je muziek door elke pijp met elkaar te laten combineren."

Glimlach

Willy neemt voor het eerst deel aan het Belgisch kampioenschap. Hij wil uiteraard zo goed mogelijk scoren, maar zijn prioriteit is toch vooral een glimlach op de gezichten van de mensen te toveren. "Het plezantste wat je kan meemaken als je in de stad speelt, is wanneer mensen beginnen te dansen of mee te zingen. Ik wil laten zien dat draaiorgels nog niet van de wereld af zijn. Ik wil die vrolijke muziek weer onder de mensen brengen om hen blij te maken en te ontroeren. Tegenwoordig hoor je op de grote radiozenders bijna altijd dezelfde muziek, een wals of mars komt nergens meer aan bod." Voor het Belgisch kampioenschap pakt Willy bovendien uit met iets unieks. Zijn 35-jarige dochter Anneke, die op semi-professionele basis operazangeres is, zal haar sopraanstem laten weergalmen, begeleid op het concertorgel. "We gaan iets brengen wat de jury nog nooit gehoord heeft. Dat is uniek in België, maar ook in landen als Frankrijk en Duitsland."


Zondag, van 14 tot 17.30 uur, vindt het kampioenschap plaats in openlucht in Heist-op-den-Berg. Willy en Anneke zijn te vinden aan Bergstraat 95. De wedstrijdjury beoordeelt de prestaties van de 15 draaiorgelspelers op basis van verschillende criteria: het muzikale repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler. "Wat ik ga spelen, ligt nog niet vast. Ik neem 80 rolletjes mee en de dag zelf maak ik mijn keuze. Op dat moment voel ik het beste aan wat ik moet spelen."