"Desnoods betalen we zelf werken"

BEWONERS DE SCHRIEKEN VRAGEN SNELLE VERHARDING WEG VOL PUTTEN

David Janssens en Mark Claessens proberen zelf de bosweg berijdbaar te maken.
Foto Vanderveken David Janssens en Mark Claessens proberen zelf de bosweg berijdbaar te maken.
De weg in weekendzone De Schrieken in Herselt ligt er zo slecht bij dat bewoners zelf begonnen zijn de putten te dichten. "Het is hier geen straat meer, maar een rallyparcours", klagen zij. De gemeente gaat de weg herstellen van zodra het beter weer wordt, maar daar willen de bewoners niet op wachten. Ze denken er zelfs aan de werken zelf te betalen.

De Schrieken is een weekendzone in Herselt. In het bosgebied liggen geen beton- of asfaltwegen, maar wegen die verhard zijn met steengruis. Van die verharding blijft niet veel meer over. Door het slechte weer van de voorbije maanden is de verharding weggespoeld en kapotgereden. Het enige dat overblijft zijn putten en hobbels, met slijk. "Al onze auto's hangen onder het slijk. Het is verschrikkelijk. De putten zijn op sommige plaatsen zelfs zo diep dat bewoners al de vering van hun auto beschadigd hebben. De oudere mensen blijven gewoon thuis", vertellen bewoners Mark Claessens en David Janssens. Zij haalden deze week zelf hun schop boven om de weg tijdelijk te herstellen. "We hebben al zo dikwijls naar de gemeente gebeld met de vraag de weg te herstellen, maar we krijgen steeds te horen dat we moeten wachten op beter weer. Wij kunnen niet meer wachten, want des te langer we hier blijven doorrijden met onze auto's, des te erger het wordt", verduidelijkt Mark. "Nu proberen we de putten tijdelijk te dichten met zand en graven we grachtjes langs de kanten van de weg. Zo kan het regenwater tenminste weglopen."

Boskiezel

Als hun karwei erop zit, hopen ze dat de gemeente de weg komt herstellen. "Doet de gemeente dat niet, dan gaan we gewoon zelf voor een oplossing zorgen. Een ideale oplossing betekent dat de weg een beetje bol moet komen te liggen met een soort van boskiezel, zodat het water weg kan lopen. We hebben die kosten eens laten berekenen en dat zou uitkomen op ongeveer 1.500 euro. Als we allemaal 50 euro bij elkaar leggen, komen we er. Uiteraard hopen we dat de gemeente dit zal betalen", zegt bewoner Mark. "We verwachten hier geen beton of asfalt, want dit is en blijft natuurgebied."

Grondwater

Volgens burgemeester Luc Pee-termans (CD&V) is er een oplossing op komst. "We weten dat er in De Schrieken een probleem is met de weg. De zone ligt in een laag gelegen gebied, waardoor het grondwater fel stijgt bij slecht weer. Maar het is daar een recreatiezone. De wegen zijn niet uitgerust voor dagelijks verkeer. Dat de weg nu in zo'n slechte staat verkeert, is nog eens een bewijs dat het daar geen woonzone is. Het is niet correct de belastingbetaler daarvoor te laten opdraaien", reageert de burgemeester. "Dat neemt niet weg dat we voor een oplossing zorgen. We zijn nu aan het zoeken naar een duurzame oplossing. Die zouden we dan overal in de weekendzones in onze gemeente toepassen. Als tussentijdse oplossing gaan we van zodra de weg droog ligt, alle putten dichten. Wanneer dat zal zijn, hangt van het weer af."