Werken aan Mark om woningen tegen overstromingen te beschermen gaan van start

Overstromingen in de Stationstraat zouden na de werken verleden tijd moeten zijn.
Mozkito Overstromingen in de Stationstraat zouden na de werken verleden tijd moeten zijn.
De werken om onder meer de woningen in de Stationsstraat te beschermen tegen overstroming van de Mark gaan deze week van start. Het plan werd door de Vlaamse Milieumaatschappij opgesteld naar aanleiding van de overstromingen in 2010.

Concreet zal de Mark tussen de Stationsstraat en de Rendries voor enkele meters verlegd worden waardoor de waterloop daar verder van de huizen komt te liggen. Op die manier komt er ook plaats vrij om bufferzones aan te leggen en te werken met een systeem van waterkeringen. De bufferzones garanderen de waterafvoer van het water dat afkomstig is van de woningen en het oppervlaktewater uit de tuinen. Het waterpeil van deze bufferzones wordt gecontroleerd door een systeem van waterkeringen. Opmerkelijk: er wordt ook een verwittigingssysteem aangebracht waarbij de hulpdiensten tijdig verwittigd worden van dreigende wateroverlast.

Om de eigenheid an het landschap te behouden zullen de nieuwe dijken onverhard zijn en zullen ze worden ingezaaid met gras. De werken zelf zullen enkele maanden in beslag nemen, maar zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Een kaart van de werken. De Mark schuif op naar links.
RV Een kaart van de werken. De Mark schuif op naar links.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.