Privébewaking dijkt inbraakgolf in

GEMEENTE EN POLITIE UNANIEM POSITIEF OVER PROJECT

Ook dit jaar schakelt het gemeentebestuur een privébewakingsfirma in om de straten van Herne te bewaken. Het project - uniek in Vlaanderen - levert positieve reacties op. Door de versoepelde wetgeving kunnen andere gemeenten binnenkort makkelijker privéfirma's inzetten.

In januari 2016 kondigde burgemeester Kris Poelaert (CD&V) aan dat de gemeente bewakingsfirma's zou inschakelen om het veiligheidsgevoel te verhogen. De inbraakcijfers in Herne waren niet minnetjes. In 2014 waren er 57 geregistreerde feiten, tegenover 55 in 2015. Maar de eerste maanden van 2016 werden alle records gebroken.

Openbare gebouwen

De eerste drie maanden stond de teller al op 53 inbraken. Burgemeester Poelaert nam echter een loopje met de wetgeving. Private bewakingsagenten mochten enkel openbare gebouwen bewaken. Dus liet Securitas, die de opdracht uitvoerde, een agent 22 gebouwen bewaken. Zo ging hij heel de gemeente rond, en verwittigde de bewaker de politie als hij iets verdachts zag.

Een jaar later wordt het project positief onthaald. Burgemeester Poelaert zag een grote daling in het aantal inbraken.

"Tussen april en september waren er maximaal zes meldingen per maand", zegt Poelaert. "Daarna bouwden we de privébewaking af. Meteen registreerden we 12 misdaadmeldingen in oktober. In samenspraak met de lokale politie schakelden we Securitas meteen in. En jawel, het aantal inbraken daalde meteen tot maximaal vijf meldingen per maand."

Volgens Poelaert zijn bewakingsfirma's niet de ideale oplossing om het aantal diefstallen in te perken, maar levert het wel een bijdrage tot een betere veiligheid.

"Tijdens hun ronde speelden de bewakingsagenten informatie door naar de politie. Hierdoor zijn enkele misdaaddossiers opgelost geraakt. Dus daarom hebben we beslist om in 2017 7.500 euro vrij te maken om een privéfirma in te schakelen."

"De bewakingsagenten zullen niet iedere avond rond rijden, maar wel in bepaalde periodes van het jaar. We gaan dit natuurlijk niet bekend maken, anders is het verrassingseffect weg."

Ook patrouilleren

Korpschef van de lokale politie Pajottenland Marc Hellinckx is ook tevreden over het proefproject. Door de versoepelde wetgeving kan iedere gemeente makkelijker gebruik maken van privébewaking.

"Ze kunnen binnenkort ook patrouilleren", zegt Hellinckx. "Dus ze mogen niet meer enkel aan openbare gebouwen staan. Het is wel niet voor elke gemeente geschikt. Er moet een grondige reden voor zijn. Als een gemeente geteisterd wordt door een inbraakplaag, kan er zeker een private firma ingeschakeld worden. Het is een helpende hand voor de politie. Dit project is een positieve ervaring en zeker voor uitbreiding vatbaar."

Korpschef Marc Hellinckx van politie Pajottenland is opgetogen over het proefproject.
Mozkito Korpschef Marc Hellinckx van politie Pajottenland is opgetogen over het proefproject.
Burgemeester Kris Poelaert van Herne.
Mozkito Burgemeester Kris Poelaert van Herne.