Plan voor windturbines op Heyselvlakte ingetrokken

Eoly, de groenestroomproducent van Colruyt Group, zal geen windturbines bouwen op de Heyselvlakte in Sint-Pieters-Kapelle. Actiegroep Komitee Solidair is tevreden, maar blijft wel waakzaam.

Het plan was om drie turbines te plaatsen aan de Heyselstraat, op de grens met Edingen. Maar dat zagen omwonenden niet zitten, en dus bundelden zij de krachten in actiegroep Komitee Solidair. In enkele maanden tijd wisten ze zo meer dan vierduizend bezwaarschriften te verzamelen. Het doel was duidelijk: de plaatsing van windmolens op de Heyselvlakte verhinderen. Ze kregen ook steun van de gemeentebesturen van Herne en Edingen, die de bouwaanvraag een negatief advies gaven.


Door het massale protest heeft Eoly de plannen nu gewijzigd. "Ondanks een technisch sterk dossier hebben we beslist om het project in zijn huidige vorm in te trekken", zegt woordvoerster Hanne Poppe. "We wensen enkel een project te ontwikkelen dat voldoende gedragen wordt door de inwoners van Herne en Edingen. We onderzoeken momenteel mogelijke alternatieve locaties in de regio. We staan ook open voor suggesties en een constructieve samenwerking met de burgers en de lokale overheden."


Komitee Solidair juicht de beslissing van Eoly toe, maar wil ook niet te vroeg victorie kraaien. "Je weet maar nooit waar de volgende bouwvergunning aangevraagd wordt", zegt Jeroen De Padt van de actiegroep. "De Heyselvlakte is erg uitgestrekt, dus er zijn nog mogelijkheden. We houden het dossier dan ook nauwgezet in het oog. Desalniettemin is dit een kleine overwinning voor ons." (MEN)