Dan toch Vlaams geld voor trajectcontrole

De Vlaamse overheid kent subsidies toe voor de trajectcontrole in de Joseph Van den Bosschestraat. Voor burgemeester Irina De Knop (Open Vld) is dat een verrassing, want vorig jaar zag de gemeente nog een subsidie aan zich voorbijgaan.

Een aanvraag voor subsidies werd vorig jaar afgewezen door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). De burgemeesters van Lennik en Herne (waar trajectcontrole op de Steenweg op Asse zou komen) reageerden furieus. Lennik hoestte de nodige 100.000 euro uiteindelijk zelf op, Herne kreeg hulp van de politiezone Pajottenland.

Volledig gefinancierd

Beide trajectcontroles werden in de voorbije maanden geïnstalleerd, en nu komt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) met goed nieuws. "Voor dit jaar zal de Vlaamse overheid zeven trajectcontroles, waaronder die in Herne en Lennik, voor de volle honderd procent financieren", aldus Weyts. "Er valt geen tijd meer te verliezen en dit maakt het voor gemeentebesturen gemakkelijker om 'ja' te zeggen tegen trajectcontrole."

Wachten op bevestiging

Irina De Knop, burgemeester van Lennik, is verbaasd. "Wij hebben nog geen officiële bevestiging gekregen van de Vlaamse overheid", stelt ze. "We hebben het enkel via de pers vernomen. Maar het is natuurlijk positief nieuws. Wat we met dat geld kunnen doen? Dat moeten we samen met het AWV bekijken. Ik betreur wel enkele uitspraken van minister Weyts. Niet de gemeente, maar wel het AWV was de vertragende factor in het dossier. Wij zijn voor trajectcontroles en meer veiligheid."

Bij de politiezone Pajottenland wordt voorzichtig gereageerd. "Als dit klopt, kunnen we 100.000 euro recupereren", zegt korpschef Marc Hellinckx. "Maar het is nog wachten op de bevestiging. Wanneer komt dat geld? Dit jaar of volgend jaar? Binnenkort verwachten we meer uitleg van de Vlaamse overheid."

Minister Weyts zal ook een nieuwe trajectcontrole in Sint-Pieters-Leeuw, tussen de Veldenstraat en de Pedestraat, bekostigen. (MEN)