Bewakingsfirma's tegen inbrakenplaag

BURGEMEESTER SCHAKELT PRIVÉ IN OM VEILIGHEIDSGEVOEL TE VERHOGEN

Korpschef Marc Hellinckx.
Foto Mozkito Korpschef Marc Hellinckx.
Burgemeester Kris Poelaert (CD&V) wil bewakingsfirma's inzetten om het veiligsheidsgevoel in de gemeente te verhogen. "Alle hulp is welkom", reageert korpschef Marc Hellinckx positief.

In Herne en Lennik heerst er een inbrakenplaag. Veel inwoners krijgen de laatste jaren ongewenst bezoek over de vloer. Burgemeester Poelaert waardeert het werk van de politie, maar wil de inbraken een halt oproepen en een tandje bijsteken. "Wij hebben geld uitgetrokken in onze begroting voor privéfirma's die onze gebouwen beveiligen", zegt hij. "Momenteel mogen ze enkel openbare gebouwen zoals de kerk, het klooster en het gemeentehuis bewaken. Binnenkort komt er een wetswijziging waardoor ze alles mogen beveiligen."

Wet omzeilen

De burgemeester omzeilt de wet door ze elke avond ieder openbaar gebouw te laten controleren. Hierdoor komt er toch een patrouille voor de hele gemeente. "Momenteel zullen we het systeem een maand testen", vertelt Poelaert. "Daarna maken we een evaluatie op en bekijken we of er een verschil is. Herne is altijd al een veilige gemeente geweest, en dat wil ik zo houden. De politie doet zijn job uitstekend met extra patrouilles, de plaatsing van ANPR-camera's en een buurtinformatienetwerk, maar het is nog onvoldoende. De bewakingsfirma's moeten de agenten wat meer ruimte geven zodat ze zich kunnen focussen op de belangrijkere zaken."


Het is niet de eerste keer dat Poelaert dit voorstel lanceert. In 2013 wilde de burgemeester ook privébewakingfirma's inschakelen, maar korpschef Marc Hellinckx schoot dat voorstel toen af. "De gemeenten zouden het geld beter investeren in ons korps voor extra mensen", klonk het. Drie jaar later blijkt Hellinckx wel voorstander van de privébewaking te zijn. "Alle hulp is welkom", verklaart hij. "Hoe meer mensen ons op de hoogte kunnen houden van verdachte situaties, hoe beter. Of dat nu van burgers of een bewakingsfirma komt, dat maakt ons niet uit."

Ligging

Hellinckx merkt ook op dat de ligging van Herne inbrekers aantrekt. "De inbrekers komen vooral uit de regio van Charleroi. Herne is makkelijk bereikbaar langs de snelweg, en er zijn verschillende ontsnappingsroutes. Ik merk op dat plaatsen waar openbaar vervoer is, zoals het treinstation en de bushaltes, vaker geviseerd worden." Momenteel plaatst de politiezone trajectcontroles en camera's voor nummerplaatsherkenning in de Jozef Van den Bosschestraat in Lennik en bij het binnenrijden van Kokejane. Binnenkort zou alles op punt moeten staan. "Ik schat dat ze tegen Pasen werken", legt Hellinckx uit. "Het gaat hier niet zomaar om camera's natuurlijk. Alles moet verbonden worden via de server. We hebben 260.000 euro geïnvesteerd."