"Maak je bekend en práát met me"

PASTOOR MESKENS DOET OPROEP AAN INITIATIEFNEMER 'HAATPETITIE'

Pastoor Kris Meskens, hier op archiefbeeld aan de kerk van Galmaarden.
Foto Colpaert Pastoor Kris Meskens, hier op archiefbeeld aan de kerk van Galmaarden.
"Maak je bekend en zoek mij op. Ik sta zeker open voor een gesprek." Pastoor Kris Meskens, net terug van vakantie in Madrid, reageert voor het eerst op de online petitie tegen zijn benoeming als opvolger van de populaire Andy Penne. De initiatiefnemer noemt Meskens onder meer bot, maar blijft vooralsnog anoniem.

Kris Meskens heeft al zeven gemeenten onder zijn hoede. In september komen daar ook nog eens Galmaarden, Tollembeek en Bever bij. Die neemt hij over van de immens populaire pastoor Andy Penne, die op zijn beurt van het Bisdom de opdracht kreeg om naar Holsbeek te verhuizen. De aanstelling van Meskens werd online echter prompt onthaald op een petitie, met de vraag om hem de vrijgekomen parochies niet te geven. Volgens de initiatiefnemer is Meskens immers bot, onbeleefd en haspelt hij de mis af.


Die initiatiefnemer is ene Wim Van der Maelen, maar dat blijkt gewoon een pseudoniem te zijn. En hoewel de man overtuigd uithaalt naar Meskens, kwam er meteen een storm van kritiek op zijn petitie. Meskens blijkt binnen zijn geloofsgemeenschap immers helemaal niet zo onpopulair te zijn als beweerd wordt. Dat hebben zijn parochianen in Herne vorige week ook duidelijk gemaakt aan de kerk, waar ze de pastoor - die toen in het buitenland vertoefde - met onder meer een grote poster een hart onder de riem staken.


Intussen is pastoor Meskens weer thuis na zijn trip naar Madrid. "Echt genoten heb ik niet", vertelt hij. "Ik heb de berichten over die petitie in verscheidene media gelezen, en natuurlijk doet dat pijn - al moet ik mij daar boven plaatsen. Het is alsof men verbale kogels op mij afvuurde. Spijtig dat het geen echte kogels waren, dan hadden we tenminste geweten wie ze afgevuurd heeft." En dat is ook meteen wat Meskens dwars zit: de echte identiteit van 'Wim Van der Maelen' is nog altijd niet gekend. Al is de pastoor niet meteen wraakzuchtig. "Natuurlijk wil ik weten wie het is", legt hij uit. "Daarom doe ik ook een oproep aan deze 'Wim Van der Maelen': maak je bekend, zoek mij op. Ik sta zeker open voor een gesprek. Of ik verdere stappen zal ondernemen? Dat weet ik nog niet - het zou ook dom zijn om mijn strategie in de openbaarheid te gooien. Maar het moet gezegd: dit lijkt op cyberpesten, en dat moet je ernstig nemen. Onlangs gooide een jongeman uit Ninove zich nog onder een trein na maandenlang gepest. Ik dacht dat het enkel bij de jeugd gebeurde, maar blijkbaar doen volwassenen het ook."

Steun uit heel Vlaanderen

Meskens is intussen ook niet van plan om de petitie invloed te laten hebben op zijn functioneren als priester. "Ik zal altijd mijn uiterste best doen om mijn parochianen bij te staan. De steunactie in Herne was echt fantastisch. Ze blijven met hart en ziel achter mij staan, en dat vergeet ik niet. Ik heb overigens uit alle hoeken van Vlaanderen steunberichten gekregen en dat doet deugd. Het bewijst nog maar eens dat niet iedereen kwaadaardig is. Al is het natuurlijk wel jammer van die hele heisa rond mijn persoon. Dat mag eens gaan stoppen."