"Hij is bot, onbeleefd en haspelt de mis af"

PETITIE TEGEN OPVOLGER VAN POPULAIRE PASTOOR ANDY PENNE

Pastoor Kris Meskens.
Foto Colpaert Pastoor Kris Meskens.
Het rommelt binnen de geloofsgemeenschap van Galmaarden en omstreken. Het vertrek van de geliefde pastoor Andy Penne is nog lang niet verteerd, en nu blijkt er grote onvrede te zijn met diens vervanger Kris Meskens. "Hij haspelt de mis af, en is bot en onbeleefd", foetert Wim Van der Maelen, die het Bisdom met een online petitie vraagt om de pastoor een andere taak te geven.

Vorige maand kregen de gelovigen in Galmaarden en omstreken een klap te verwerken. De immens populaire pastoor Andy Penne kreeg een nieuwe opdracht van het Bisdom, en moet verkassen naar Holsbeek. Iets waar ook Penne zelf niet om stond te juichen. Het Bisdom besloot om de vrijgekomen parochies van Galmaarden, Tollembeek en Bever vanaf september onder te brengen bij pastoor Kris Meskens uit Herne. Maar die blijkt in zijn thuisgemeente niet onbesproken te zijn, zo wordt ons uit verschillende hoeken bevestigd.

Laat de pastoor vertrekken

Meskens heeft al zeven gemeenten onder zijn hoede, en heeft zijn bijkomende opdracht van het Bisdom ook aanvaard. Voor Wim Van der Maelen uit Herne was dat het sein om in actie te komen. Dat doet hij met een online petitie op laatdepastoorvertrekken.petitie.be. "Pastoor Meskens is al langer aan de slag in onze streek", vertelt Wim. "Maar waar er vroeger een goede samenwerking was, is die nu volledig verdwenen. Pastoor Meskens is uitgeblust, bot en onbeleefd. Er gaat geen dag voorbij zonder nieuw conflict. Oude mensen zijn bang van hem, en zieken worden afgesnauwd. Hij weigert ook in gesprek te gaan over de toekomst van de parochies, maar de tijd van het dictaat is voorbij. Ondanks de vele brieven die we naar de Kardinaal stuurden, mag hij echter aanblijven. Maar het is tijd voor pastoor Meskens om een andere taak te krijgen, in een andere streek. Dan kunnen onze parochies op adem komen na jaren van wanbeleid. We zijn het beu dat hij zijn parochies als een dictator bestuurt. En nu hij er nog eens drie gemeenten bij gaat krijgen, konden we dit niet langer stilhouden."

Tiental handtekeningen

Persverantwoordelijke Jeroen Moens van het Bisdom zit duidelijk verveeld met de zaak. "Het is de eerste keer dat we zoiets meemaken (een petitie tegen een pastoor, red.)", zegt hij. "We gaan nu opvolgen hoe dit evolueert. Of er daadwerkelijk al brieven gestuurd werden naar het Bisdom, daar heb ik geen weet van." De petitie, die intussen goed een dag online staat, telt al zo'n tiental handtekeningen. Pastoor Meskens konden we zelf niet bereiken voor een reactie.