"Agenten horen geen uren achter dieren aan te zitten"

STEEDS MEER TUSSENKOMSTEN NA ONTSNAPPING, EN DAT IS KORPSCHEF BEU

Niet alleen in de zone Pajottenland moeten agenten op dierenjacht. Hier zien we de Dilbeekse collega's in 2016, toen ze verschillende keren uitrukten voor een damhert.
Mozkito Niet alleen in de zone Pajottenland moeten agenten op dierenjacht. Hier zien we de Dilbeekse collega's in 2016, toen ze verschillende keren uitrukten voor een damhert.
Korpschef Marc Hellinckx is het beu dat zijn agenten jaarlijks vele uren achter loslopende dieren moeten aanzitten. Vorig jaar werden liefst 569 tussenkomsten genoteerd - goed 200 meer dan in 2015. Bovendien is nonchalance vaak de oorzaak. Een samenwerking met een asiel moet nu beterschap brengen.

Telefoontjes van wandelaars, fietsers of buurtbewoners die een loslopend dier gezien hebben? De politie krijgt ze maar al te vaak. In 2016 waren er bijna 570 zulke tussenkomsten, en dat is een fikse stijging in vergelijking met 2014 (373) en 2015 (344). Veelal gaat het om honden. "Maar koeien en paarden vullen de top drie aan", weet Hellinckx, korpschef van de politiezone Pajottenland (Bever, Herne, Galmaarden, Gooik, Lennik en Pepingen). "Dat is misschien wel wat eigen aan onze landelijke zone, maar het vergt allemaal te veel van onze tijd. Een interventieploeg moet uitrukken, vaak nog op zoek gaan naar het dier in kwestie, en het vervolgens proberen te vangen. En dan nog is het niet voorbij, want je moet dat dier ook opvangen én de eigenaar vinden. Een hond die zijn gevoeg doet in een combi? Niet uitzonderlijk. En dan hebben we er ook al meermaals arbeidsongevallen aan overgehouden, wanneer een inspecteur bijvoorbeeld gebeten wordt. Twee à drie uur met zoiets bezig zijn is gewoon ook van het goede te veel."


Frustrerend, zeker als je weet dat de oorzaak vaak te zoeken valt bij nonchalante eigenaars. "Als we voor de tweede of derde keer tussenbeide moeten komen, zullen we in de toekomst 150 euro vragen", zegt Hellinckx. "Dat plan ligt op tafel. Hopelijk brengt dit toch al een mentaliteitswijziging teweeg. Daarnaast werken we ook aan een systeem om de weides op ons grondgebied uit te rusten met een kenteken. Als dan bijvoorbeeld een paard ontsnapt, dan kunnen wij in een database snel de eigenaar van de weide opsporen. Dat is ook al een tijdsbesparing."

Zowat een jaar geleden mocht de politie van de zone Pajottenland ook op zoek naar deze ontsnapte wallaby in Galmaarden.
Facebook Zowat een jaar geleden mocht de politie van de zone Pajottenland ook op zoek naar deze ontsnapte wallaby in Galmaarden.

Dierenasiel

Tenzij het om een zeer agressief dier gaat, of wanneer het verkeer tegengehouden moet worden voor een loslopend paard, wil de politie dus niet meer uitrukken. Maar er is beterschap in zicht. Drie gemeenten binnen de zone hadden een contract met het Dierenasiel Ninove, drie andere met FSPCA uit Heikruis. Maar die laatste zette de samenwerking anderhalf jaar geleden stop. "En sindsdien is er nog altijd geen schriftelijk contract", zegt verantwoordelijke Martine Van Den Steen. "Omdat we geen zekerheid hebben, engageren wij ons ook niet om dag en nacht paraat te staan. Het ontbreekt ons daar ook gewoon voor aan tijd, geld en vrijwilligers. In andere steden en gemeenten waar we wel een contract mee hebben, doen we die tussenkomsten wel."


Maar nog deze maand zal een samenwerking opgestart worden. "Eerstdaags vertrekt een aanbesteding naar vier asielcentra", weet Michel Doomst (CD&V), burgemeester van Gooik en voorzitter van de politieraad. "Die aanbesteding komt van vijf gemeenten - Lennik stapt er niet mee in. Over een tweetal weken moet de samenwerking op poten staan. We denken er dan wel aan om het asielcentrum de kosten te laten verhalen op de eigenaar van het dier."