Romeinen veroveren centrum

Om de 1.700ste verjaardag van Sint-Maarten te vieren werd het centrum omgetoverd tot een Romeins legerkamp.
Foto Coenen Om de 1.700ste verjaardag van Sint-Maarten te vieren werd het centrum omgetoverd tot een Romeins legerkamp.
De Romeinen veroverden gisteren het centrum van Herk-de-Stad. De stad vierde daarmee de 1.700ste verjaardag van haar patroonheilige Sint-Martinus.

Martinus werd rond zijn vijftiende door zijn vader naar het Romeinse leger gezonden. Op een koude winterdag schonk hij uit medelijden de helft van zijn mantel aan een bedelaar. Speciaal voor de gelegenheid werd het centrum omgetoverd tot een Romeins legerkamp. Daar kon je niet alleen Romeinse legionairs zien paraderen maar ook ervaren hoe het dagelijkse leven van de Romeinse soldaat eruitzag. Bezoekers konden zich ook vergapen aan de driloefeningen van het Romeinse leger en de toelichting bij de verschillende formaties en gevechtstechnieken. Hoogtepunt was een historische stoet door de straten van het centrum.


Wie graag meer over Sint-Martinus te weten wil komen, kan bovendien nog tot eind november terecht in De Markthallen.Tony Vaessen en Herkenaar André Smeets, twee van 's lands grootste Sint-Martinusverzamelaars, stellen er hun uitzonderlijke collectie over Martinus voor.


(DMH)