VOC Neteland verzorgde in 2019 voor het eerst meer dan 4.000 dieren: “Bijna duizend meer dan vorig jaar”

Celeste Dillen verzorgt een vogel.
Peter Vanderveken Celeste Dillen verzorgt een vogel.
Vogelopvancentrum (VOC) Neteland in Herenthout verbrak dit jaar alle records. Met nog één week voor de boeg in 2019 werden dit jaar al 4.220 gekwetste of verwaarloosde dieren verzorgd. Dat zijn er bijna duizend meer dan vorig jaar!

2019 zal voor VOC Neteland in Herenthout de geschiedenis ingaan als het eerste jaar waarin de kaap van 4.000 patiënten werd overschreden. Vorig jaar ontving het vogelopvangcentrum 3.300 verwaarloosde of gewonde dieren. Met de teller die momenteel op 4220 staat is de toestroom aan dieren met ongeveer een derde toegenomen. De opvang en de verzorging van de dieren brengt bergen werk met zich mee. Naast drie vaste medewerkers die er aan de slag zijn kan men bij VOC Neteland rekenen op een hondertal vrijwilligers die in verschillende shiften langskomen in de Langstraat.

Egels koploper

“Ondertussen is VOC Neteland een vijftal jaar in de Langstraat gehuisvest”, zegt vaste medewerkster Celeste Dillen. “Dit jaar zijn er enorm veel egels de revue gepasseerd bij ons, net geen 600.” Tweede op de lijst zijn duiven, gevolgd door allerlei vogelsoorten, reeën, uilen, verschillende roofvogels en eekhoorns.

Egels waren in 2019 de koplopers bij de binnengebrachte dieren in VOC Neteland
VOC Neteland Egels waren in 2019 de koplopers bij de binnengebrachte dieren in VOC Neteland

Kostenplaatje

“Zonder onze medewerkers en talrijke vrijwilligers zou dit allemaal niet mogelijk zijn”, weet Celeste. “Al dat werk en de verzorging brengt vanzelfsprekend een flink kostenplaatje met zich mee. Dankzij de lidgelden van 2.400 leden, allerhande sponsoring, talrijke giften en de organisatie van evenementen zoals onze opendeurdag en spaghettidag krijgen we toch een mooi bedrag bij elkaar gespaard.”

Projecten 2020

VOC Neteland is sinds zijn verhuis naar de Langstaat steeds uitgebreid. In 2020 hebben ze nog enkele mooie, kostbare projecten voor ogen. “We hopen een grote kooi te kunnen plaatsen voor watervogels”, verduidelijkt Celeste. “Ook ons eekhoornverblijf is aan uitbreiding toe.”

Het gebouw van VOC Neteland in Herenthout.
VOC Neteland Het gebouw van VOC Neteland in Herenthout.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.