Red Zebra wekt legendarische Zaal Lux weer tot leven

Na Belgian Asociality 24 (!) jaar geleden

Op zaterdag 23 maart komt de muziek thuis in Herenthout. Minc vzw lanceert er na 24 jaar een nieuwe reeks concerten in de legendarische Zaal Lux, waar ooit U2 en The Cure op het podium stonden.
De heren van MinC, organisatoren van de nieuwe reeks concerten
Peter Vandeveken De heren van MinC, organisatoren van de nieuwe reeks concerten

24 jaar, 1 maand en 6 dagen. Zo lang zal het geleden zijn dat Zaal Lux in Herenthout nog eens mocht dienst doen als een echte concertzaal. Het waren de heren van Belgian Asociality, Boerenzonen op Speed en Hard Resistance die op vrijdag 17 februari 1995 als laatsten het rockpodium aan de Markt in Herenthout betraden. 

Reusachtige luster

Zaal Lux werd in het weekblad HUMO ooit geroemd met de titel ‘Het Mekka van het Vlaamse clubcircuit’.  Een concertzaal waar de muren pure muziek uitademen, met een reusachtige ronde luster aan het hoge plafond die bij menig bezoeker het angstzweet doet uitbreken. 

Dire Straits

De groten der aarde stonden er als jonkies op de planken. Zo mocht Herenthout in de jaren 70 en 80 bands als U2, Dire Straits, Madness en The Cure ontvangen. Ook Belgische topbands maakten hun opwachting in Zaal Lux. We spreken dan onder meer over Arno, De Kreuners, The Kids, Urbanus en de betreurde Luc De Vos met zijn Gorki. 

Opvallend is ook dat ene Herman Schueremans, momenteel grote baas bij Livenation en de godfather van Rock Werchter, samen met Herenthoutenaar Gust Spruyt vele concerten organiseerde. Tussen 1977 en 1995 werden in de Herenthoutse concertzaal maar liefst meer dan 100 grootse optredens georganiseerd. Fenomenaal voor een dorpje zoals Herenthout.

De muziekfanaten van MinC vonden het na zo’n lange stilte in de muziektempel de hoogste tijd om Zaal Lux nieuw leven in te blazen. Begin dit jaar maakten ze Herenthout en omstreken nerveus en benieuwd. Ze lanceerden via sociale media de pagina ‘Zaal Lux Herenthout’ met de boodschap ‘music is coming home’.  

Kroegentocht

MinC is een concertorganisatie bestaande uit 8 vrienden, die al 25 jaar bestaat. “MinC zette zijn eerste stappen in de muziekwereld met de organisatie van de Herenthoutse kroegentocht, jarenlang een succesformule in het Herenthoutse uitgangsleven”, vertelt MinC-lid Kevin Heylen. “Later stond MinC onder meer in voor de organisatie van concerten van Blue Blot en Clouseau.” 

De laatste evenementen die de heren van MinC organiseerden, waren eerder intieme concerten van onder andere Paul Michiels, Nate James, Rik De Leeuw, Guido Belcanto, Isolde Lasoen, Stan van Samang en nog  vele anderen in de gerestaureerde Sint-Gummaruskapel van Herenthout, beter bekend als Torekeschool.

“Tijd voor iets nieuws”, vonden de heren en zo kwamen ze bij Zaal Lux terecht. Met een minimum van vier concerten per jaar staat de muziektempel een mooie toekomst te wachten. Eventueel aangevuld met nog enkele leuke extra’s, naargelang de aanbiedingen, tourschema’s en try-outs van diverse bands. 

Red Zebra

“Het is de bedoeling om haalbare, realistische concerten van binnen- en buitenlandse groepen te programmeren. Met uiteenlopende stijlen en vooral, het belangrijkste misschien, de concerten moeten voor de fans tegen een democratische prijs te bezoeken zijn”, vertelt Kevin Heylen verder.

Geen geschiktere locatie dan de legendarische Zaal Lux om Red Zebra en De Brassers op dezelfde avond aan het werk te zien

Stijn Meuris op Facebook

Voor de allereerste editie van de nieuwe reeks concerten wisten de organisatoren als hoofdact Red Zebra te strikken. In het voorprogramma kreeg de Limburgse punkgroep ‘De Brassers’ zijn plekje.  Een programmatie die tot ver buiten Herenthout opgemerkt werd. Zo kwam Stijn Meuris, vroegere zanger van zowel Noordkaap als Monza, met volgende uitspraak op zijn Facebookpagina. “Het moet geleden zijn van in 1981 dat ik Red Zebra en De Brassers op dezelfde avond op een podium zag staan. Geen geschiktere locatie om beide bands aan het werk te zien dan in de legendarische Zaal Lux in Herenthout.” Een welverdiend compliment voor MinC. 

Red Zebra is een Belgische punkgroep bekend van hun grootste hit ‘I Can’t Live In a Living Room’. Ze speelden na hun reünie in 2017 al op binnen- en buitenlandse podia. Zo stonden de heren vorig jaar nog op het Herenthoutse festival Clamotte Rock en traden ze al op in Griekenland, Italië, Duitsland en Frankrijk.

Red Zebra.
Benny Proot Red Zebra.

De muziek zal dus eindelijk thuiskomen op zaterdag 23 maart 2019. De ticketverkoop verloopt vlot, de laatste tickets zijn beschikbaar via www.luxherenthout.be en in verschillende cafés. Tickets kosten 22 euro in voorverkoop en 25 euro aan de kassa.

Affiche van de start van de nieuwe concertreeks in Zaal Lux in Herenthout.
MinC Affiche van de start van de nieuwe concertreeks in Zaal Lux in Herenthout.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.