Parkeerdruk neemt toe

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN HERENTHOUT

Geen parkeerplaatsen meer te vinden op het Marktplein.
Vanderveken Geen parkeerplaatsen meer te vinden op het Marktplein.
Door de sluiting van supermarkt Poelmans verdwenen er veel parkeerplaatsen. Is er nood aan meer parking in het centrum?

"De voorbije legislatuur is het aantal openbare parkeerplaatsen in het centrum relevant toegenomen", zegt burgemeester Patrick Heremans (GBL), die ook de komende jaren bijkomende plaatsen wil voorzien. "Het is niet onze keuze om ergens één grote parking te creëren, maar we willen de parkeerdruk gespreid opvangen binnen een straal van 1 km."


CD&V-lijsttrekker Maurice Helsen zegt dat er binnenkort nog parking bijkomt. "De weggevallen plaatsen worden binnenkort opgevangen door een permanente parking achter de pastorij (ongeveer 35 plaatsen) en achter de kerk (14). Daarnaast werd onlangs de parkeercapaciteit aan het Vredesplein gevoelig uitgebreid." Voor kortere verplaatsingen wil Helsen vooral inzetten op het gebruik van de fiets.


"Hoewel er de afgelopen zes jaar constant werd geschermd met de 'geplande' aanleg van 35 extra parkeerplaatsen achter de pastorij, bleef dit helaas tot op vandaag dode letter", zegt Stijn Raeymaekers (Eenheid/N-VA), die vindt dat de gemeente omtrent parking een actievere rol moet durven opnemen. "Zo kan zij bij de eerste contacten met aanvragers van grotere projecten aansturen op het voorzien én openstellen van parking als voorwaarde." Jan Van Dyck (S.A.M.E.N.) wil meer parkeerruimte in eenrichtingsstraten in het centrum. "In de bouwvoorschriften voor grote verkoopoppervlakken moet ook opgenomen worden dat de parking van deze winkels ook buiten de openingsuren bruikbaar moet zijn." (WDH)