Ook oudste stoet van België afgelast door storm

Prins Wim 2 hoopt na de tegenslag van de eerste zondag op goed weer tijdens de tweede optocht
Toon Gijbels Prins Wim 2 hoopt na de tegenslag van de eerste zondag op goed weer tijdens de tweede optocht
De carnavalsstoet in Herenthout rijdt niet uit vanwege de storm. Het is de tweede keer in twee jaar tijd dat de stoet afgelast wordt. Als alternatief krijgen de stoeters de kans om zondagnamiddag in GOC Ter Voncke hun act op te voeren.

Exact 350 dagen geleden kon in Herenthout voor voor het eerst in zo’n vijftig jaar de stoet niet doorgaan. Peer Stoet heeft ieder jaar twee optochten, op de eerste en de tweede zondag van de krokusvakantie. Vorig jaar was het de tweede stoetzondag die in het water viel, ditmaal zal de eerste zondag niet doorgaan.

Twee keer op twee jaar tijd de carnavalsstoet niet kunnen laten uitrijden, dat doet pijn

Burgemeester Stijn Raeymaekers

 “Na overleg met de hulpdiensten en de organisatie is op advies van de brandweer beslist om de stoet van af te gelasten”, zegt een aangeslagen burgemeester Stijn Raeymaekers. “Voor de tweede keer in amper twee jaar tijd de stoet niet kunnen laten uitrijden, dat doet me als burgemeester echt veel pijn. Maar de veiligheid van de carnavalisten en de toeschouwers komt op de eerste plaats.”

Alternatief GOC Ter Voncke

Carnavalsvereniging Peer Stoet organiseert voor alle stoeters en toeschouwers een alternatief in GOC Ter Voncke. “Vanaf twee uur deze namiddag (zondag, red.) in de grote zaal van GOC Ter Voncke om er samen een leuke stoetnamiddag van te maken”, aldus Toon Gijbels, bestuurslid bij Peer Stoet.

Peer Stoet vzw

Voor Prins Wim, die samen met zijn stoetgroep al maanden naar deze dag toeleeft is dit een bittere pil. “Dit doet zeer, zeer veel zeer”, zegt hij met tranen in de ogen. “We keken hier al maanden naar uit. Als er één factor is die je niet in de hand hebt, dan is het wel het weer. Ach, we gaan niet te veel nadenken, een pintje drinken en feesten met de carnavalisten in GOC Ter Voncke.”

Tweede stoetzondag

Vanaf vandaag richt carnavalminnend Herenthout de pijlen op de tweede stoetzondag, volgende week op 1 maart. Hopelijk stopt voor de carnavalisten het stormseizoen dat al drie weekends over Vlaanderen trekt. Maandagavond viert Peer Stoet het grote Verkleed Bal in GOC Ter Voncke en de Herenthoutse cafés. Op dinsdagnamiddag kunnen de kleinsten terecht op het kindercarnavalbal in Zaal Lux en GOC Ter Voncke. Alaaf, alaaf, alaaf!