Herenthoutse wielerfans zijn in Yorkshire aan tiende WK toe: “We worden beter met de jaren, net als de renners”

De Herenthoutse wielervrienden van ‘Et Alors’ vertrekken donderdag naar het WK wielrennnen in het Britse Yorkshire. Sinds de wereldtitel van Tom Boonen in 2005 zakten ze al tien keer af richting de jaarlijkse hoogmis van de koers. “We worden beter met de jaren, net als de renners.”

De wielermicrobe zit er stevig in bij de Herenthoutse vrienden van Et Alors. Na de WK’s in onder meer Salzburg, Kopenhagen, Bergen en Innsbruck is het dit jaar de beurt aan het Britse Yorkshire. Et Alors viert in Yorkshire een jubileum, want ze zijn voor de tiende keer samen op stap. 

Op enkele WK’s buiten Europa na, tekenen ze present sinds 2005. “Et Alors is gegroeid uit kameraadschap en kameraden, dat zijn we nog steeds”, zegt Sam Heylen. “Dankzij de koers komen we op plaatsen waar we nooit zijn geweest. Onze jaarlijkse wieleruitstap zit ook altijd vol onverwachte, spannende momenten.”

Et Alors hoopt zondag één van de Belgische renners als eerste over de eindmeet te zien rijden.
BELGA Et Alors hoopt zondag één van de Belgische renners als eerste over de eindmeet te zien rijden.

Natuurlijk hoopt Et Alors ook dit jaar op een Belgische zege maar er zin nog andere kapers op de Britse kust komende zondag. “En ik gun het Mathieu van der Poel ten volle”, gaat Heylen verder. “Stiekem denk ik aan Van Avermaet omdat hij altijd koerst om te winnen.”

We worden beter met de jaren, net als de renners

Sam Heylen

De koersuitstap is niet de enige activiteit die Et Alors organiseert; ook praatavonden, quizzen en boekvoorstellingen passeerden al de revue. Telkens met een verhaal rond de koers welteverstaan. “Et Alors is nog lang niet uitgeklapt”, vertelt Sam Heylen. “We worden beter met de jaren, net als de renners.  Zo organiseren we eind november de vierde editie van onze grootste wielerquiz. Dit jaar met centrale gast Tom Boonen, aangevuld met tal van wielericonen uit Vlaanderen. De inschrijvingen lopen als een trein. Twee maanden zijn de 65 tafels zo goed als ingepalmd.”

Et Alors op één van hun vorige WK-trips.
Et Alors Et Alors op één van hun vorige WK-trips.

De vrieden bouwden door de jaren heen een hechte band op. Ze deelden namelijk veel lief maar ook leed. Zo verloor de groep enkele jaren geleden één van zijn steunpilaren. “Het overlijden van Carl Drijbooms, koersliefhebber van de hoogste rang, enkele jaren geleden, hakte er flink in”, vertelt Heylen. 

“Zijn minifietskes en foto hebben een aparte plaats bij ons thuis. De wielerpassie van Carl en hoe fier hij was om deel uit te maken van Et Alors, dat zal me altijd bijblijven.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video