Eerst opcentiemen bepalen, dan feesten

EXTRA GEMEENTERAAD VOORKOMT OP DE VALREEP TEKORT VAN 2,4 MILJOEN EURO

Gemeenteraadslid Leo Van Herck kwam als enige verkleed naar de extra zitting.
Maria de la Cruz Gemeenteraadslid Leo Van Herck kwam als enige verkleed naar de extra zitting.
De raadsleden hebben hun Nacht van Herenthout gisteren wat later aangevat, want eerst moesten de opcentiemen op onroerende voorheffing voor dit jaar nog bevestigd worden. Tijdens een extra gemeenteraad hebben ze een tekort van 2,4 miljoen euro op de valreep voorkomen. Want voor 1 maart, ten laatste vandaag dus, moet de beslissing aan de Vlaamse Belastingdienst worden overgemaakt.

Met de bonkende kermis op de achtergrond is gisteren in de vooravond een vergeten gemeentebelasting in allerijl afgehandeld. Naar goede gewoonte wordt er maandag na de eerste stoet de Nacht van Herenthout georganiseerd, een van de hoogtepunten van de festiviteiten in het stoetersdorp. Omdat het grote dorpsfeest om 20 uur start, trommelde het schepencollege de raadsleden niet om 20 uur op zoals gewoonlijk, maar wel al om 18.30 uur, zodat iedereen nadien nog bij het feest kon aansluiten.

Stijn Raeymaekers (Eenheid).
Maria de la Cruz Stijn Raeymaekers (Eenheid).

Geen transparantie

Toch was de stemming bij de oppositie allerminst feestelijk. Zij werden pas donderdag op de hoogte gebracht van deze extra raadszitting. Reden van de extra zitting: door een administratieve vergetelheid werden de opcentiemen op onroerende voorheffing voor dit jaar niet bepaald. Dat moet elk jaar door de gemeenteraad beslist worden, zelfs als die zoals in Herenthout het geval is, hetzelfde blijven als vorig jaar. De bepaling moet voor 1 maart ingediend worden bij de Vlaamse Belastingdienst, anders zou de gemeente liefst 2,4 miljoen euro mislopen. "Ik vind het erg spijtig dat hier op de gemeenteraad van vorige week niets over gezegd is, terwijl jullie toen al op de hoogte waren. Dan had deze extra raadszitting, die zo'n 3.000 euro kost, niet nodig geweest", reageerde oppositieraadslid Jan Van Dyck (S.AM.E.N.). Zijn collega's waren eveneens teleurgesteld in het bestuur. "We vinden dit allemaal belangrijk en daarom zitten we hier ook. Maar het legt een aanwezig probleem bloot, namelijk transparantie. Wij zijn als oppositie pas donderdag in kennis gesteld, terwijl dat eigenlijk vorige week maandag op de gemeenteraad al had kunnen gebeuren. Hopelijk wordt eraan gewerkt dat dit in de toekomst niet meer zal voorvallen", aldus raadslid Stijn Raeymaekers (Eenheid).

Beter opvolgen

Hoewel het schepencollege vorige week maandag kort voor de geplande gemeenteraad op de hoogte was van het probleem, wilden ze het eerst verder uitzoeken. "Wij wisten een halfuur voor de gemeenteraad niet hoe de procedures juist in elkaar zaten en daardoor is het vorig week niet aan de gemeenteraad voorgelegd. We weten dat er jammerlijke fouten zijn gemaakt, maar bij deze trekken we daar ook lessen uit. We zullen in de toekomst zulke zaken beter opvolgen en controles inbouwen, zodat het niet meer voorvalt", aldus schepen van Financiën, Maurice Helsen (CD&V).


Met een agendapunt op het programma duurde de extra gemeenteraad ongeveer een uur. Daardoor konden de raadsleden ook nog aansluiten bij de Nacht van Herenthout. En de opcentiemen, die zijn net als vorig jaar vastgelegd op 1.500.