Bos aan Kapellekensboom wordt buurtbos

Eén van de twee ingangen aan het buurtbos.
gemeente Herenthout Eén van de twee ingangen aan het buurtbos.
Het bos aan de Kapellekensboom tussen de Bergense Steenweg en de Koestraat in Herenthout is recent omgevormd tot een buurtbos. Zo’n bos is opengesteld voor iedereen en er is overal vrije toegang voor de wandelaar. Een buurtbewoner vreest dat daardoor de onderbegroeiing helemaal zal verdwijnen.

De wandelaars en spelende kinderen hoeven in de toekomst niet meer op de paadjes in het bos te blijven, maar mogen vrij tussen de bomen door spelen en lopen. “Binnenkort zijn er dus nog enkel een massa paadjes met hier en daar een boom te vinden”, klinkt het bij de buurtbewoner. “Met een bos zal het niets meer te maken hebben. Men kan het beter Kapellekespark noemen, maar zeker geen bos.” Door de vrije doorgang te geven tussen de bomen door vreest de buurtbewoner dat de onderbegroeiing in het bos volledig zal verdwijnen. “Wanneer ik twintig jaar geleden ‘s morgens door het venster keek, zag ik makkelijk tien tot twintig konijnen rondhuppelen. Het is ondertussen al meer dan tien jaar geleden dat ik nog een konijn gezien heb. Vooral door het meer en meer verdwijnen van de onderbegroeing tussen de bomen.”

In een buurtbos zijn honden toegelaten maar dienen wel aan de leiband bij hun baasje te blijven. Zoals overal zijn de hondeneigenaars verplicht om de uitwerpselen van hun hond mee terug te nemen. De boswegen zijn in het buurtbos aan Kapellekensboom vrij toegankelijk voor fietsers, maar ruiters en menners zijn er niet toegelaten. Het buurtbos is vrij toegankelijk van een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang.

De eeuwenoude ‘Kapellekensboom’ aan de ingang van het bos.
gemeente Herenthout De eeuwenoude ‘Kapellekensboom’ aan de ingang van het bos.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.