‘Robin van ‘t frituur’ doet na 5 jaar weer wat hij het liefste doet: “Frieten bakken is een hobby, geen job”

Herenthout is vanaf komende vrijdag een frituur rijker. Op de hoek van de Schransstraat en de Uilenberg toverde Robin Van Camp (51) zijn garage om tot een frietkot. Herenthoutenaars kennen hem als ‘Robin van’t frituur’, omdat hij van 1992 tot 2014 Frituur Robin uitbaatte in de Astridlaan.
Robin Van Camp (51) staat in Herenthout bekend als ‘Robin van 't frituur’, omdat hij tussen 1992 en 2014 een frituur uitbaatte in de Astridlaan.
Peter Vanderveken Robin Van Camp (51) staat in Herenthout bekend als ‘Robin van 't frituur’, omdat hij tussen 1992 en 2014 een frituur uitbaatte in de Astridlaan.

Robin Van Camp opende in 1992 samen met zijn moeder Frituur Robin in de Astridlaan. Ze vormden een onafscheidelijk duo aan de frietketels. Toen zijn moeder overleed, besloot Robin in  2014 na 22 jaar tussen de satés en goudgele frietjes Frituur Robin te sluiten. Op het terrein verschenen al snel appartementen. Zo verdween een stukje frietgeschiedenis uit het Herenthoutse straatbeeld.

Fabriek

“Ik wist niet goed wat te doen en kwam al snel in een fabriek terecht”, vertelt Robin. “Na enkele weken kuiste ik mijn schup af in de fabriek. Heel de dag tussen vier muren, dat is niks voor mij. Ik moest weer onder de mensen komen, en zo werd ik zelfstandig koerier met een bestelbusje.” 

Koerier

Robin was met zijn busje dag en nacht van huis gedurende bijna vijf jaar. “Het was rondcrossen van hier naar daar, heel België rond”, zegt de Herenthoutenaar. “Ik verdiende mooi mijn centen, tot de belastingen er aankwamen. Toen bleek dat het vele werken niet echt het verwachte geld binnenbracht. Ik moest bij manier van spreken meer belastingen betalen dan dat er geld binnenkwam.”

34 keer gebuisd voor rijbewijs 

Dat uitgerekend Robin koerier werd, is opvallend. Hij haalde talloze keren de media vanwege zijn moeilijke rijbewijsparcours. De Herenthoutenaar had maar liefst 35 pogingen nodig om zijn theorie te halen. Zijn verhaal verscheen zowel op Afrit 9 als op Man Bijt Hond. Ook bij onze noorderburen verscheen Robin op de buis, zijn opmerkelijk verhaal haalde ‘De Wereld draait door’ met Matthijs van Nieuwkerk. 

Ook Steven Van Herreweghe dook enkele maanden geleden het VRT-archief in en bracht het verhaal opnieuw in de aandacht in zijn programma ‘Van Algemeen Nut’. En zo werd een man die vaker naar het examenlokaal van de rijschool trok dan dat er dagen in een maand zijn, baas van zijn eigen koerierdienst.

Als koerier verdiende ik goed mijn kost, dacht ik. Tot bleek dat ik bijna meer belastingen moest betalen dan er geld binnenkwam

Robin Van Camp (51)

“De laatste vijf jaar kreeg ik van veel Herenthoutenaren de vraag of ik niet weer een frituur zou starten. En ja, ik geef het toe: frituur houden is voor mij meer een hobby dan een beroep. Ik doe het doodgraag!” 

Zo begon Robin enkele maanden geleden aan zijn tweede frietcarrière. Hij verbouwde de garage van zijn woning op de hoek van de Schransstraat en de Uilenberg in Herenthout tot een nieuwe frituur: Den Uilenberg. “Het waren drukke dagen, en de warmte haalde vaak de bovenhand bij de werken. Maar we zijn er klaar voor. Alles staat klaar en de frieten kunnen vanaf vrijdag gebakken worden”, glundert de herboren friturist.

Frituur ‘Den Uilenberg’ opent vrijdag de deuren.
Peter Vanderveken Frituur ‘Den Uilenberg’ opent vrijdag de deuren.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • MARIA THEUNEN

    Robin,succes man,jij gaat dat weer super goed doen