“1.000 carnavalisten, géén confettiverbod en Sam Gooris”: Herenthout maakt zich op voor de Stoet

Prins Marc II en zijn nar.
Peer Stoet Prins Marc II en zijn nar.
Komende zondagen 3 en 10 maart staat het centrum van Herenthout weer op zijn kop. De oudste carnavalstoet van het land trekt dan voor de 127ste keer door de dorpskern. Nieuw dit jaar is het Knal Carnaval Festival naast GOC Ter Voncke op de eerste zondag.

Marc Gommers staat dezer dagen in het stoetersdorp beter bekend als Prins Marc II. “Het is voor mij en mijn gevolg een enorm drukke periode geweest, met de zoektocht kilo’s snoep en massa’s speelgoed. Dankzij de fantastische hulp van de achterban en de gulheid van alle sponsors komt gelukkig tegen zondag alles goed.”

Doe Maar Mee

Carnavalsgroep DMM (Doe Maar Mee)  gaat al 23 jaar mee in de carnavalstoet. Ze zijn nog druk in de weer met de afwerking van hun wagen. “Zoals ieder jaar werd er stevig gediscussieerd over de hoogte, de breedte, de aankleding en de kleur van ons pronkstuk”, vertelt groepsverantwoordelijke Davy Sneyers. Schrijnwerker van dienst Maarten Verheyen kan zijn zaag en hamer alvast opbergen. “Vanaf nu is het aan de schilder”, zegt hij.

Carnavalsgroep DMM bij hun wagen.
Jurgen Geyselings Carnavalsgroep DMM bij hun wagen.

Een stoet zonder confetti is als een café zonder bier

Peer Stoet vzw

Feestbus

Peer Stoet vzw, de organisatie achter het carnaval in Herenthout, regelde een feestbus voor de carnavalvierders op maandagnacht. Zo kan iedereen veilig veilig naar huis na een nachtje stappen. Een grote feesttent zal naast de gemeentelijke feestzaal GOC Ter Voncke verschijnen. 

De kleine 1.000 deelnemers aan de carnavalstoet kunnen hier zondag terecht voor lekkere frietjes met kip tijdens het ‘kippenfeest’.  Dat maakt deel uit van het Knal Carnaval Festival, een organisatie van vzw Streetlights. 

Sam Gooris

Direct na de stoet speelt de fanfare in de feesttentn begeleid door de Herenthoutse Dansmariekes. Wanneer zij uitgedanst zijn en de buikjes gevuld, barst het feest in de tent los. DB Decibel verzorgt de beats en als kers op de taart komt Sam Gooris de show stelen. 

Bij vele carnavalsoptochten in Vlaanderen wordt de laatste jaren een confettiverbod opgelegd, maar niet in Herenthout. “Een stoet zonder confetti is als een café zonder bier”, vindt Peer Stoet. 

Ook voor een knotsgekke carnavalsoutfit staat Peer Stoet ter beschikking. Heel deze week is het kledingmagazijn in de Kloosterstraat elke geopend om aan de grote vraag naar outfits te kunnen voldoen.

Alles aan de kant, de tapkraan open en feesten

Steven Verbruggen

Voor het feest achteraf kunnen de stoeters alweer rekenen op de talrijke kroegen in het centrum. “Alles aan de kant, de tapkraan open en feesten”, aldus Steven Verbruggen, uitbater van café Bar-Baar in de Vonckstraat.  

10.000 liter bier

Op beide stoetzondagen openen de cafés al voor de middag hun deuren, om ze dan weer te sluiten in de vroege uurtjes. Tussen beide stoetzondagen zijn er nog de Nacht van Herenthout, het Kinderkarnaval en Dolle Dinsdag. Een snelle berekening maakt dat er in het stoetersdorp gedurende de ganse carnavalsperiode meer dan 10.000 liter bier door de tapkranen zal stromen. De Herenthoutse horeca staat voor een zware, maar uiterst amusante week.

Cafébaas Steven Verbruggen van Bar-Baar tussen de talrijke vaten bier.
Jurgen Geyselings Cafébaas Steven Verbruggen van Bar-Baar tussen de talrijke vaten bier.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.