Wat een herrie! Hulpdiensten oefenen evacuatie rustoord Bremdael

De brandweer heeft een bewoner met de hulp van de ladderwagen via een raam uit zijn kamer gehaald.
Vanderveken De brandweer heeft een bewoner met de hulp van de ladderwagen via een raam uit zijn kamer gehaald.
De brandweer, het Rode Kruis en een aantal bewoners van woonzorgcentrum Bremdael in Herentals hebben woensdagavond deelgenomen aan een rampenoefening. De geënsceneerde evacuatie verliep vlot, alle bewoners en figuranten konden tijdig geëvacueerd worden.

Volgens het scenario was er door een technisch defect in één van de machinekamers brand ontstaan in de kelderverdieping. Omdat vanuit diezelfde machinekamer ook de afzuiging wordt aangestuurd, verspreidden dikke rookwolken zich razendsnel over verscheidene verdiepingen van het gebouw. Eén persoon raakte in het verhaal bevangen door de rook en één bewoner kwam vast te zitten in de lift omdat de stroom uitviel.


"Dit scenario maken we hopelijk nooit mee, maar het is een reëel gevaar", reageert preventieadviseur Dirk Bervoets van woonzorgcentrum Bremdael. Dat is gevestigd aan de Ernest Claesstraat. "Hier werken dertig brandweermensen, tien medewerkers van het Rode Kruis, een heleboel simulanten en ook een aantal bewoners aan mee."


Het woonzorgcentrum is verplicht om regelmatig evacuaties te trainen. Hoewel er in het verleden al meermaals geoefend is, gebeurde dat gisteren pas de eerste keer met de hulpdiensten erbij. "Dit maakt het voor ons toch nog beter en op die manier zijn we nog beter voorbereid op eventuele incidenten", meent Bervoets.


Hoewel een aantal bewoners deelnam aan de oefeningen, bleven er gisteren verscheidene in hun kamer of appartementje. Of toch op het terras van hun serviceflat, waar ze het schouwspel van dichtbij konden volgen. (DVGT)

Personeel evacueert de bewoners terwijl het brandalarm loeit. De dames stoppen hun oren dicht.
Vanderveken Personeel evacueert de bewoners terwijl het brandalarm loeit. De dames stoppen hun oren dicht.