Vanaf juni in de winkel: eerste Belgische pasta ‘belcampi’, met tarwe uit de Kempen

Het assortiment bevat momenteel penne, spaghetti, linguine en fusilli.
RV Het assortiment bevat momenteel penne, spaghetti, linguine en fusilli.
Pasta van Belgische - en Kempische - bodem eten: vanaf eind juni is dat voor het eerst mogelijk. Drie jaar geleden startten wetenschappers van Thomas More in Geel samen met ondernemer Wim Heylen een proefproject om harde tarwe in ons land te telen voor de productie van pasta en dat is nu geslaagd. De pasta krijgt de naam ‘belcampi’, omdat de tarwe voor het eerst werd geteeld op proefvelden in de Belgische Kempen.

Ondernemer en Herentalsenaar Wim Heylen van Heylen Group kondigde zijn grootse plannen aan in 2016, toen hij in Geel een boerderij kocht met enkele hectare grond. Daar wilde hij durumtarwe, de grondstof voor pasta, telen. Dat zou een unicum in ons land zijn, want de tarwesoort wordt vooral geteeld in Argentinië en Noord-Amerika. Een test had echter uitgewezen dat België over teeltgronden beschikt die gelijkenissen vertonen met die in zuiderse landen, namelijk zachte zand-leemgronden die de warmte lange tijd vasthouden en met een grote waterdoorlatendheid. Agro-wetenschappers van de Geelse campus van Thomas More ondersteunden het initiatief en deden tal van onderzoeken.

Rijk aan eiwitten

Drie jaar na de opstart van het experiment kunnen de initiatiefnemers trots meedelen dat het proefproject van toen heeft geleid tot een volwaardige productie van harde tarwe, geteeld op Belgische bodem. “Met de harde durumtarwe die momenteel in ons land wordt gecultiveerd, worden nu pastaproducten geproduceerd die de vergelijking met de zuiderse pasta’s in alle opzichten kunnen doorstaan en hen op meerdere punten zelfs overtreffen”, klinkt het. “De pasta vertoont een mooie, natuurlijke kleur en bevat een uitzonderlijke rijkdom aan eiwitten.”

Assortiment

De eerste pasta van Belgische bodem zal de naam ‘Belcampi’ krijgen omdat de proefvelden in de Belgische Kempen gelegen zijn. RV Food, een dochterbedrijf van Heylen Group, zal de pasta vanaf eind juni op de markt brengen. Het Belcampi-assortiment omvat momenteel spaghetti, penne, linguine en fusilli in droogverpakking. In de nabije toekomst zal het assortiment nog verder worden uitgebreid. Voor de Belgische boeren biedt de teelt van durumtarwe volgens de initiatiefnemers heel wat voordelen. “De boeren krijgen het financieel beter, aangezien de vergoeding die ze krijgen voor deze harde tarwe beduidend hoger is dan wat ze krijgen voor de traditionele in België geteelde landbouwgewassen. Verder bewaken we de volledige productieketen: van de keuze van het zaaigoed, het zaaien zelf tot en met het produceren en verpakken van de pasta.”

Voor de lancering van Belcampi werd een breed communicatieplan uitgeschreven. De Belgische consument maakt weldra kennis met de pasta via onder meer radio- en televisecampagnes, sociale media, animaties in de winkels en foodtrucks. Vanaf eind juni zal Belcampi beschikbaar zijn bij Carrefour, Delhaize, Makro, Spar Retail Partners, Cora, Match, Intermarché en de Alvo-winkels.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.