Straatcomité Ernest Claesstraat wint 10.000 euro voor meer groen in de straat

Straatcomité Ernest Claesstraat wint 10.000 euro voor meer groen in de straat.
Peter Vanderveken Straatcomité Ernest Claesstraat wint 10.000 euro voor meer groen in de straat.
Met Operatie Perforatie probeerden Infopunt Publieke Ruimten en waterzuiveringsbedrijf Aquafin het afgelopen jaar iedereen aan  te zetten om overbodige verharding in hun straat weg te halen en plaats te maken voor water en groen. Straatcomité Ernest Claesstraat wint nu 10.000 euro om hun project te realiseren.

In totaal werden 87 projecten ingediend om kans te maken op de ‘Aquafinprijs’, een budget van 100.000 euro te verdelen over meerdere projecten. Uiteindelijk werden elf projecten gekozen, waaronder vier uit de provincie Antwerpen. Ook in Herentals viel straatcomité Ernest Claesstraat in de prijzen.

In de Ernest Claesstraat ging een aanzienlijk stuk open ruimte verloren door de bouw van een groot bouwproject. De bewoners willen meer groen in hun straat brengen en dienden daarom een project in.

“We willen de rotonde, die nu enkel dienst doet om auto’s te laten keren ontharden en zo meer groen in de straat brengen”, zegt Tom Reyniers van het straatcomité. “De rotonde trekt onnodig veel verkeer aan tot het einde van de straat, we zijn van mening dat deze ruimte nuttiger gebruikt kan worden.”

Minder geluidsdruk

Met de herinrichting wil het straatcomité er voor zorgen dat mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten en dat de kinderen er op een veilige manier kunnen spelen in het groen. Door het gericht aanplanten van specifiek geselecteerde struiken en bomen zal het fijn stof en de geluidsdruk van de nabijgelegen ring deels worden opgevangen.

“Ook zal het project de inclusie in de straat bevorderen, de bewoners van het woonzorgcentrum zullen hier na hun wandeling kunnen komen genieten van de natuur”, zegt Renyniers. “Bovendien kan het hemelwater in het ontharde gebied beter infiltreren en zal wateroverlast daardoor minder vaak optreden.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.